Urška Zaloker, mag. farm.


Naročite se na zdravstvene nasvete

Kliknite na gornji gumb in po e-pošti vam bomo poslali zdravstvene nasvete, intervjuje in strokovne nasvete priznanih strokovnjakov in športnikov, omogočili ugodnosti pri nakupu izdelkov Ars Pharmae, sodelovanje v nagradnih igrah, ugodnosti pri poslovnih partnerjih Ars Pharmae in brezplačno udeležbo na izobraževanjih na temo zdravega življenja in preventive.

''Z roko v roki proti raku'' je letošnje geslo Tedna boja proti raku. Ozaveščenost o preprečevanju raka, kako se lahko izognemo oziroma zmanjšamo izpostavljenosti dejavnikom tveganja za razvoj raka, je zelo pomembna.

Evropsko združenje za boj proti raku navaja: "preprečevanje je najbolj učinkovita dolgoročna strategija za nadzor raka". Pravijo, da je vsaj od 33% vse do 40% vseh rakavih obolenj mogoče preprečiti. Zato so izdali Evropski kodeks proti raku.

Smernice je dobro upoštevati in jih čim bolj prenesti v svoje vsakodnevno življenje. Tudi, če smo že zboleli, ali raka uspešno premagali, so spodnje ''zapovedi'' prav tako koristne za vzdrževanje ter izboljšanje našega zdravja.

 "11 zapovedi" za preprečevanje raka:

 1. Ne kadite. Če kadite, prenehajte čim prej. Če vam ne uspe, ne kadite v prisotnosti nekadilcev.
 2. Vzdržujte zdravo (normalno) telesno težo.
 3. Bodite telesno aktivni vsak dan
 4. Povečajte dnevni vnos zelenjave in sadja. Uživajte različne vrste zelenjave in sadja. Pojejte vsaj pet obrokov na dan. Omejite vnos živil, ki vsebujejo maščobe iz živalskih virov.
 5. Če uživate alkoholne pijače, pivo, vino ali žgane pijače, zmerno uživanje le-te. Moški lahko zaužijejo največ dve enoti alkoholnih pijač na dan, ženske zgolj eno.
 6. Bodite previdni pri sončenju. Potrebno se je izogibati pretiranemu izpostavljanju sonca. Še posebej pomembno je, da zaščitimo naše otroke in mladostnike. Posamezniki, ki jih sončni žarki hitro opečejo, se morajo zaščititi in biti previdni vse svoje življenje.
 7. Strogo upoštevajte predpise, katerih namen je preprečiti kakršnokoli izpostavljenost rakotvornim snovem. Upoštevajte vsa navodila, zdravstvene in varnostne ukrepe o snoveh, ki lahko povzročijo raka. Še posebej tisti, ki imate opravka s tovrstnimi snovmi na delovnem mestu. Upoštevajte nasvete nacionalnih uradov za varstvo pred ionizirajočim sevanjem.
 1. Ženske od 25. leta dalje, udeležujte se rednih ginekoloških pregledov materničnega vratu. To naj bo v okviru programov, ki so skladni z "evropskimi smernicami za zagotavljanje kakovosti v presejanju (pregledovanju) raka materničnega vratu". Pri nas se ta program imenuje ZORA. Odzovite se njihovemu vabilu, če ga prejmete.
 2. Ženske od 50. leta dalje, sodelujte in udeležujte se rednih pregledov dojk. To naj bo v okviru programov, ki so skladni z "evropskimi smernicami za zagotavljanje kakovosti mamografskih pregledov". Pri nas se ta program imenuje DORA. Odzovite se njihovemu vabilu, če ga prejmete.
 3. Moški in ženske od 50. leta dalje, sodelujte in udeležujte se pregleda debelega črevesja. To bi moralo biti v okviru programov z ustreznimi postopki zagotavljanja kakovosti. V Sloveniji se ta program imenuje SVIT. Odzovite se njihovemu vabilu, če ga prejmete.
 4. Sodelujte v programu cepljenja proti okužbi z virusom hepatitisa B.

Močan, dobro delujoč imunski sistem je ravno tako pomemben, saj je to naša, telesu lastna obramba proti rakavim celicam. Z zgoraj naštetimi smernicami pomagamo ohranjati naš imunski sistem v dobri kondiciji. Podpremo ga lahko dodatno še z naravnimi pripravki iz medicinske gobe Ganoderma lucidum. Imamo na voljo pripravek Ars Ganodermo, ki je namenjen preventivi in pripravek Ars Ganodermo 500, ki se s pridom uporablja, če smo že zboleli.

Vir: www.epaac.eu

Vprašajte strokovnjaka

Brezplačno strokovno svetovanje

080 87 66

Pokličete nas lahko od pon. do pet., od 9. do 16. ure.

Pišite nam

Zdaj je primeren čas.

 

Objavljeno v kategoriji: Kritična oslabelost