Mojca Šimenc

Gluten in kruh


Naročite se na zdravstvene nasvete

Kliknite na gornji gumb in po e-pošti vam bomo poslali zdravstvene nasvete, intervjuje in strokovne nasvete priznanih strokovnjakov in športnikov, omogočili ugodnosti pri nakupu izdelkov Ars Pharmae, sodelovanje v nagradnih igrah, ugodnosti pri poslovnih partnerjih Ars Pharmae in brezplačno udeležbo na izobraževanjih na temo zdravega življenja in preventive.

Tretjina odraslih v zahodnem svetu poskuša gluten čim bolj izključiti iz svoje prehrane. Prehrana brez glutena ni le modna muha, ampak ima podlago v številnih študijah, ki so dokazale njegovo škodljivost.

Gluten je beljakovina v žitih, ki v stiku z vodo postane lepljiva, sestavljata pa jo aminokislini glutein in gliadin.

Gliadin je tisti del glutena, ki nam dela težave: pri okrog 2 % populacije povzroča celiakijo, pri 40 % pa preobčutljivost na gluten.

80 % ljudi s celiakijo se bolezni ne zaveda, težave s prebavo pa pripisujejo drugim vzrokom.

Še pogostejša je preobčutljivost na gluten (glutenska intoleranca), ki se kaže kot napihnjenost, bolečine v trebuhu, utrujenost, driska, bolečine v sklepih. 

Gluten povezujejo s povečanim tveganjem za številna druga kronična obolenja, na primer s hipotirozo, epilepsijo, ataksijo, nevropatijo, shizofrenijo, avtizmom, določenimi težjimi obolenji.

Živila, ki izvorno ne vsebujejo glutena, so: Koruza, riž, krompir, meso, ribe, sadje, zelenjava.

Vprašajte strokovnjaka

Brezplačno strokovno svetovanje

080 87 66

Pokličete nas lahko od pon. do pet., od 9. do 16. ure.

Pišite nam

Zdaj je primeren čas.

Objavljeno v kategoriji: Prebava in napenjanje