Pojdi na glavno vsebino
Ars Active je zakladnica nasvetov za vse, ki želite ohraniti zdravje, pomagati pri obolenjih in izboljšati počutje s pomočjo narave. Zato potrebujete znanje. Mi smo ga poiskali pri najbolj strokovnih, zanesljivih, verodostojnih in neodvisnih virih. Customers friend
Ars Active

Zakaj je izogibanje glutenu koristno?

Mojca Šimenc

Gluten in kruh


Naročite se na zdravstvene nasvete

Kliknite na gornji gumb in po e-pošti vam bomo poslali zdravstvene nasvete, intervjuje in strokovne nasvete priznanih strokovnjakov in športnikov, omogočili ugodnosti pri nakupu izdelkov Ars Pharmae, sodelovanje v nagradnih igrah, ugodnosti pri poslovnih partnerjih Ars Pharmae in brezplačno udeležbo na izobraževanjih na temo zdravega življenja in preventive.

Tretjina odraslih v zahodnem svetu poskuša gluten čim bolj izključiti iz svoje prehrane. Prehrana brez glutena ni le modna muha, ampak ima podlago v številnih študijah, ki so dokazale njegovo škodljivost.

Gluten je beljakovina v žitih, ki v stiku z vodo postane lepljiva, sestavljata pa jo aminokislini glutein in gliadin. Gliadin je tisti del glutena, ki nam dela težave: pri okrog 2 % populacije povzroča celiakijo, pri 40 % pa preobčutljivost na gluten. 80 odstotkov ljudi s celiakijo ne vedo, da jo imajo, težave s prebavo pa pripisujejo drugim vzrokom. Še pogostejša je preobčutljivost na gluten (glutenska intoleranca), ki se kaže kot napihnjenost, bolečine v trebuhu, utrujenost, driska, bolečine v sklepih. 

Gluten povezujejo s povečanim tveganjem za številna druga kronična obolenja, na primer s hipotirozo, epilepsijo, ataksijo, nevropatijo, shizofrenijo, avtizmom, določenimi težjimi obolenji. Živila, ki izvorno ne vsebujejo glutena, so: Koruza, riž, krompir, meso, ribe, sadje, zelenjava.

Vprašajte strokovnjaka

Brezplačno strokovno svetovanje

080 87 66

Pokličete nas lahko od pon. do pet., od 9. do 16. ure.

Pišite nam

Zdaj je primeren čas.


Objavljeno v kategoriji: Prebava in napenjanje

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...