Urška Zaloker, mag.farm.

Se želite razstrupiti na zdrav način, pridobiti samozavest in izgubiti odvečne kilograme? Prav tako veste, da bi morali po zimskem obdobju malo prečistiti svoje telo. Vendar kako naj se lotite učinkovitega 'čiščenja'? Ali morate jesti samo zelenjavo in sadje? Ali lahko jeste še kaj? Kaj pa če boste lačni? Vas je strah stradanja?  

Se vam zdi razstrupljanje pravo mučenje?

Pred seboj imate en kup receptov in različnih planov za razstrupljanje. Vključujejo pripravo litre in litre sokov in cel kup zdravih obrokov zelenjave. Že ob pogledu na jedilnik se vam v želodcu naredi kepa. Pa ne že spet sami zeleni zvarki, ki vas ne bodo nasitili.

Verjamem, da vam ni do pitja in žvečenja prazne zelenjave 14 dni zaporedoma.

Nakupili ste en kup zelenjave in sadja. Ste v dilemi, kaj narediti z njim. Ali naj si pripravite samo sokove ali lahko še druge napitke, naj bo le surova ali lahko tudi kuhana zelenjava?

Če se ne boste strogo držali plana, ali bo razstrupljevanje sploh učinkovito? Že vas zagrabi lakota in pomisleki. Poleg tega ste vi zelo težko brez prave hrane. Hitro postanete lačni in enostavno takrat ne funkcionirate normalno.

Še vedno razmišljate o torti iz vitrine v bližnji slaščičarni. Težko se lotite priprave obroka, ki ne bi vseboval tako zaželenega sladkorja. Težko se je držati navodil razstrupljanja. Vem, kako se počutite. Razmišljate samo še o hrani. O hrani, ki jo ne boste smeli jesti.

Končno ste se lotili razstrupljevalne diete. Za zajtrk si iztisnete sok po izbranem receptu in pripravite malico za v službo. Pridete do polovice dneva pa ne veste, kako boste zdržali še naslednjo polovico. Vem, ni enostavno. V trebuhu občutite velikansko luknjo.

Začenja se vam vrteti, boli vas glava. Prvi dan še zdržite, a najkasneje drugi dan v službi ne gre več. Lakota je prehuda. Konec čiščenja, zopet ne bo šlo. Razočarani opustite čiščenje in si naročite velik kos čokoladne torte.

Ni se potrebno odpovedati ugodju, ki nam ga nudi hrana

Odpovedati se ugodju, ki nam ga nudi hrana, je izjemno težko. Zdi se nam nemogoče. A ni se vam potrebno odpovedati vsemu. Ni vam treba stradati, da boste prečistili vaše telo. Zavedajte se, da pitje sokov oz. samo 'tekoče hrane', ni edini način za čiščenje svojega telesa.

Dobro se boste prečistili tudi brez stradanja. Kaj morate pri tem upoštevati? V svoj razstrupljevalni jedilnik vključiti veliko sveže, raznobarvne zelenjave, ki jo seveda tudi lahko kuhate. Dodajte sadje, vendar ne veliko, saj vsebuje dosti sladkorja. Pri vsem tem pa ne pozabite na 'puste' beljakovine. Viri beljakovin so lahko stročnice (leča, fižol, čičerika, soja), oreščki, semena, prav tako piščančje ter ribje meso. Seveda je priporočljivo dodati še topne vlaknine.

Med razstrupljanjem opustite uživanje glutena, sladkorja, kofeina in alkohola. V svoje obroke vključite tudi manj ali bolje sploh nič rdečega mesa in mlečnih izdelkov. Ta živila pri večjem vnosu znatno poslabšajo številne avtoimune bolezni in porušijo naravno hormonsko ravnovesje. Zato je najbolje, da jih med razstrupljanjem popolnoma ukinite.

Vaše telo bo tako drugo hrano lažje presnavljalo in porabilo za to tudi manj energije. Počutili se boste lahkotneje, očiščeni in imeli boste več energije.

Med razstrupljanjem ne pozabite na fizično aktivnost, da se bojo strupi lažje in hitreje izločali. Lahko nadaljujete s svojo redno vadbo. Najbolje je, da poslušate svoje telo, saj vam bo povedalo, kaj mu najbolj prija.

Še nekaj koristnega.

Če boste med razstrupljanjem lačni, si povečajte vnos zdravih maščob. Dodajte prehrani avokado in kokosovo maščobo. V primeru, da vas popade želja po prigrizku, si privoščite malo korenja s humusom (čičerikin namaz). Vendar naj prigrizki ne bodo dnevna navada.

Povečajte vnos vlaknin in dodajte probiotike

Za uravnoteženo in boljše čiščenje je smiselno še dodatno povečati vnos vlaknin. V vaš jedilnik vključite topne vlaknine v obliki indijskega trpotca (Psyllium), saj te topne vlaknine pripomorejo k boljšemu prehodu črevesne vsebine. Še posebej je to smiselno, če ste pogosteje zaprti ali neredno odvajate. Indijski trpotec dodate lahko v smuti.

Z razstrupljanjem želimo prečistiti črevesje in vzpostaviti zdravo črevesno floro. Zaradi našega načina življenja so prebavne težave zelo pogoste (sindrom razdražljivega črevesja, vnetja, disbioza, celiakija, Chronova bolezen, ulcerozni kolitis, rak). Če v črevesju ni ravnotežja, se hrana slabše absorbira, nepredelane molekule hrane pridejo v kri, imunski sistem ne deluje pravilno. Zato je v času razstrupljanja in po njem vnos probiotičnih kultur pomemben.

Kakorkoli, hrana ni naš sovražnik, ni nam potrebno stradati, da bi razstrupili svoje telo. Razstrupimo se pametno z naravo!

Vprašajte strokovnjaka

Brezplačno strokovno svetovanje

080 87 66

Pokličete nas lahko od pon. do pet., od 9. do 16. ure.

Pišite nam

Zdaj je primeren čas.

Objavljeno v kategoriji: Prebava in napenjanje