Urška Zaloker, mag. farm.


Naročite se na zdravstvene nasvete

Kliknite na gornji gumb in po e-pošti vam bomo poslali zdravstvene nasvete, intervjuje in strokovne nasvete priznanih strokovnjakov in športnikov, omogočili ugodnosti pri nakupu izdelkov Ars Pharmae, sodelovanje v nagradnih igrah, ugodnosti pri poslovnih partnerjih Ars Pharmae in brezplačno udeležbo na izobraževanjih na temo zdravega življenja in preventive.

 

Ali veste zakaj morajo naši otroci zaužiti dovolj omega-3? Verjetno veste, da naj bi pojedli dve porciji rib vsak teden, vendar ne katerihkoli rib. Potrebno je zaužiti 'mastne' oz. 'plave' ribe, saj le-te vsebujejo dovolj omega-3.

Kaj natanko so omega-3?

Omega-3 maščobne kisline so esencialne maščobne kisline, kar pomeni, da jih naše telo samo ne more proizvesti, temveč jih moramo zaužiti s hrano. V telesu se zaužite omega-3 maščobe razgradijo v enote imenovane eikosapentaenojska kislina (EPK) in dokozaheksaenojska kislina (DHK), ki se vgradijo v celice, kjer jih telo potrebuje.

Za kaj telo naših otrok potrebuje omega-3?

''Omega-3 maščobne kisline pomagajo nahraniti možgane in jih ohranjajo zdrave'', pravi klinična dietetičarka Laura Gibofsky. So del procesa izgradnje novih celic, so ključnega pomena pri razvoju centralnega živčnega sistema ter srčno-žilnega sistema in pomagajo telesu absorbirati določena hranila, ki jih potrebuje. Omega-3 so prav tako pomembne pri razvoju oči naših otrok. Dejansko je 60 odstotkov otrokovih možganov in očesne mrežnice sestavljenih iz esencialnih maščob, potrebnih za pravilno potovanje živčnih signalov in vzpostavitev pravilnih vzorce učenja.

##product:omegamulti-junior##

Omega-3 pomagajo pri sindromu ADHD

Mnogo raziskav je pokazalo, da so omega-3 maščobe lahko v pomoč pri obvladovanju psiholoških in vedenjskih težavah, saj pomagajo pri prenašanju žičnih signalov. Pri otrocih s pomanjkanjem pozornosti in motnjo hiperaktivnosti (ADD/ADHD) je dodajanje omega-3 pokazalo izboljšanje pri procesiranju čustev in zmanjšanju nesocialnega vedenja.  

Druge koristi za zdravje otrok

Študije so pokazale povezavo med slabšo sposobnostjo branja in nizko vsebnostjo omega-3 maščob pri otrocih. Pri dopolnjevanju prehrane z omega-3 se je tem otrokom izboljšalo branje in tudi funkcija spomina. Študije z japonskimi otroci so pokazale, da je vnos rib v obratnem sorazmerju s simptomi depresije.

Ali naši otroci dobijo dovolj omega-3?

Omega-3 maščobne kisline so izjemno pomembne za naše otroke. Nekateri pravijo, da imajo tako pomembno vlogo kot vitamini in minerali in bi zato morali biti sestavni del njihove redne prehrane.

Vendar težave nastanejo že tukaj, saj mi in naši otroci ne uživamo dovolj rib, torej 2 krat na teden, da bi pokrili potrebe po omega-3. Ključno je tudi, da uživamo 'mastne' oz. 'plave' ribe, saj le-te vsebujejo ustrezno količino omega-3 maščob. Med te riba sodijo: sardele, skuše, losos, tuna.

Prav zato ima večina naših otrok pomanjkanje omega-3. S tem namenom smo za naše najmlajše pripravili zelo okusno prehransko dopolnilo OmegaMulti Junior, ki vsebuje ravno pravšnji odmerek omega-3. OmegaMulti Junior so prijetnega okusa po svežem sadju, so mehke, da jih otroci lahko dobro pogrizejo in nimajo okusa po ribah. Ponudite jih vašemu otroku in se prepričajte tudi vi!  

Vprašajte strokovnjaka

Brezplačno strokovno svetovanje

080 87 66

Pokličete nas lahko od pon. do pet., od 9. do 16. ure.

Pišite nam

Zdaj je primeren čas.

Objavljeno v kategoriji: Zdravje otrok