Urška Zaloker, mag. farm.

Zakaj so omega-3 nujno potrebne za naše otroke?

Na tej strani boste našli

Večina otrok ne poje dovolj omega-3

Predstavljajte si, da 2x na teden pripravite mastne plave ribe. Vi najdete čas za pripravo, otroci pa jih z veseljem pojedo.

Če vam uspeva, ste na dobri poti, da otrok zaužije dovolj omega-3 maščobnih kislin in pomembno prispeva k razvoju svojih možganov ter svoji splošni rasti. Dejstvo je namreč, da večina otrok zaužije premalo omega-3. 

Do konca zapisa boste razumeli, zakaj so tako pomembne in zakaj jim pravimo hrana za možgane.

Kaj natanko so omega-3?

Omega-3 maščobne kisline so esencialne maščobne kisline, kar pomeni, da jih naše telo samo ne more proizvesti, temveč jih moramo zaužiti s hrano.

V telesu se zaužite omega-3 maščobe razgradijo v enote imenovane eikosapentaenojska kislina (EPK) in dokozaheksaenojska kislina (DHK), ki se vgradijo v celice, kjer jih telo potrebuje.

Hrana za možgane?

''Omega-3 maščobne kisline pomagajo nahraniti možgane in jih ohranjajo zdrave'', pravi klinična dietetičarka Laura Gibofsky.

So del procesa izgradnje novih celic, so ključnega pomena pri razvoju centralnega živčnega sistema ter srčno-žilnega sistema in pomagajo telesu absorbirati določena hranila, ki jih potrebuje.

Omega-3 so prav tako pomembne pri razvoju oči naših otrok. Dejansko je 60 odstotkov otrokovih možganov in očesne mrežnice sestavljenih iz esencialnih maščob, potrebnih za pravilno potovanje živčnih signalov in vzpostavitev pravilnih vzorce učenja.

OmegaMulti<sup>®</sup> Junior mehke pastile  

OmegaMulti® Junior mehke pastile

Pakiranje: 30 mehkih pastil

Cena: 12,75 € 14,99 € Prihranek: 15 %
Preverite

Omega-3 in ADHD motnja

Mnogo raziskav je pokazalo, da so omega-3 maščobe lahko v pomoč pri obvladovanju psiholoških in vedenjskih težavah, saj pomagajo pri prenašanju žičnih signalov.

Pri otrocih s pomanjkanjem pozornosti in motnjo hiperaktivnosti (ADD/ADHD) je dodajanje omega-3 pokazalo izboljšanje pri procesiranju čustev in zmanjšanju nesocialnega vedenja.  

Druge koristi za zdravje otrok

Študije so pokazale povezavo med slabšo sposobnostjo branja in nizko vsebnostjo omega-3 maščob pri otrocih. Pri dopolnjevanju prehrane z omega-3 se je tem otrokom izboljšalo branje in tudi funkcija spomina.

Študije z japonskimi otroci so pokazale, da je vnos rib v obratnem sorazmerju s simptomi depresije.

Dvakrat na teden ribe?

Omega-3 maščobne kisline so izjemno pomembne za naše otroke. Nekateri pravijo, da imajo tako pomembno vlogo kot vitamini in minerali in bi zato morali biti sestavni del njihove redne prehrane.

Vendar težave nastanejo že tukaj, saj mi in naši otroci ne uživamo dovolj rib, torej 2 krat na teden, da bi pokrili potrebe po omega-3.

Ključno je tudi, da uživamo 'mastne' oz. 'plave' ribe, saj le-te vsebujejo ustrezno količino omega-3 maščob.

Med te riba sodijo: sardele, skuše, losos, tuna.

Sradelce

Sardele

Skuše

Skuše

Losos

Tunina

Tuna

Kaj pa prehransko dopolnilo?

Prav zato ima večina naših otrok pomanjkanje omega-3. S tem namenom smo za naše najmlajše pripravili zelo okusno prehransko dopolnilo OmegaMulti Junior, ki vsebuje ravno pravšnji odmerek omega-3.

OmegaMulti Junior so prijetnega okusa po svežem sadju, so mehke, da jih otroci lahko dobro pogrizejo in nimajo okusa po ribah. Ponudite jih vašemu otroku in se prepričajte tudi vi!  

OmegaMulti® Junior

 

Vprašajte strokovnjaka

Brezplačno strokovno svetovanje

080 87 66

Pokličete nas lahko od pon. do pet., od 9. do 16. ure.

Pišite nam

Zdaj je primeren čas.

Objavljeno v kategoriji: Zdravje otrok