Mojca Šimenc

Utrujenost pri športu in stres premagajte z Atlastrongom


Naročite se na zdravstvene nasvete

Kliknite na gornji gumb in po e-pošti vam bomo poslali zdravstvene nasvete, intervjuje in strokovne nasvete priznanih strokovnjakov in športnikov, omogočili ugodnosti pri nakupu izdelkov Ars Pharmae, sodelovanje v nagradnih igrah, ugodnosti pri poslovnih partnerjih Ars Pharmae in brezplačno udeležbo na izobraževanjih na temo zdravega življenja in preventive.

Pred 30 leti je tekanje po parku veljalo za redko posebnost, fitnes centrov nismo poznali, edina rekreacija starejših pa je bil nedeljski pohod na bližnji hrib. Danes se maratonov udeležujejo celo devetdesetletniki, v fitnesu pa dnevno srečujete tudi sedemdesetletnike. Šport krepi telo in duha ter zmanjšuje stres.

Kaj se dogaja v naših možganih, ko kolesarimo, tečemo ali sopihamo v hrib? Zakaj zato živimo dlje in bolj zdravo?

Fizična aktivnost spodbuja izločanje endorfinov (endogenih opioidov), ki se vežejo na receptorje v tistih delih možganov, ki so odgovorni za dobro razpoloženje. Povečana raven endorfinov zmanjša bolečino,tako fizično kot čustveno, in sprošča napetost. Fizični napor, ki traja vsaj 20 minut, sproži ravno toliko bolečine, da se endorfini začnejo sproščati. Zadovoljstvo ob osvojenem vrhu ali dosežen gol na tekmi povečata našo samozavest in samopodobo, zaradi česar postanemo bolj odporni na psihične sprožilce adrenalina in kortizola. Poenostavljeno: ker se počutimo močnejše, manj okoliščin doživljamo kot nevarne, kar pomeni, da se stresni sistem v organizmu ne aktivira.

Vprašajte strokovnjaka

Brezplačno strokovno svetovanje

080 87 66

Pokličete nas lahko od pon. do pet., od 9. do 16. ure.

Pišite nam

Zdaj je primeren čas.

Objavljeno v kategoriji: Izčrpanost in šport