Mojca Šimenc

Odvisnost od sladkorja


Naročite se na zdravstvene nasvete

Kliknite na gornji gumb in po e-pošti vam bomo poslali zdravstvene nasvete, intervjuje in strokovne nasvete priznanih strokovnjakov in športnikov, omogočili ugodnosti pri nakupu izdelkov Ars Pharmae, sodelovanje v nagradnih igrah, ugodnosti pri poslovnih partnerjih Ars Pharmae in brezplačno udeležbo na izobraževanjih na temo zdravega življenja in preventive.

Pred 200 leti je povprečni Evropejec vsak dan prehodil osem kilometrov in zaužil (preračunano) 7 kg sladkorja na leto. Danes prehodi dva kilometra in zaužije 35 kg sladkorja.

Sladkor spada med ogljikove hidrate, ki jih poleg maščob, beljakovin, vlaknin ter vitaminov in mineralov potrebujemo za življenje. Bolj kot so ogljikovi hidrati kompleksni, več časa organizem potrebuje, da jih predela, in bolj koristni so za telo.

Sladkor potrebujemo za tvorbo energije, vendar samo eno vrsto: glukozo. V sodobni prehrani pa uporabljamo fruktozo. V obliki fruktoznega sirupa jo dodajamo celo salami in kečapu, kot živilo pa ni samo popolnoma nepotrebno, pač pa tudi škodljiva. Organizem fruktozo razgradi na drugačen način kot glukozo, celotno breme presnove pade na jetra, v možganih pa vpliva na možganske receptorje za ugodje, ki sčasoma zaradi neprestanega draženja postanejo manj odzivni. Poenostavljeno: za enak občutek ugodja potrebujemo vse več sladkorja. Dodani sladkor je droga, od katere postanemo odvisni. Naš organizem dodanega sladkorja ne potrebuje. Niti grama, kaj šele kilograme, s katerimi ga zasipamo. Fruktozni sirup poleg odvisnosti (kot alkohol in nedovoljene droge) v našem telesu povzroči pravi presnovni masaker s številnimi hudimi posledicami.

Vodi v debelost, ki povzroča sladkorno bolezen tipa 2 z vsemi zapleti: okvarami vida, ki vodijo v slepoto, razjedami stopala, ki vodijo v amputacijo... V  organizmu zelo zvišuje raven sečne kisline, kar vodi v okvaro ledvic in povzroča sistemsko vnetje. Povedano je več kot dovolj, da dodani sladkor nemudoma vržete iz svoje prehrane. Začnete lahko s tem, da vse pijače (tudi tiste, ki vam obljubljajo, da so 100 % naravne) nadomestite z vodo iz pipe ali čajem iz posušenih zelišč, potrebo po sladkorju, ki jo čutite, pa nadomestite z zobanjem svežega sadja. Za enako sladkorja, kot ga je v dveh žlicah čokoladnega namaza, pločevinki kokakole ali v pol litra 100 % jabolčnega soka (!), boste morali na primer pojesti deset kivijev, pri tem pa se boste mimogrede oskrbeli z vitaminom C, vitaminom A, vitamimom E in kalijem.

Vprašajte strokovnjaka

Brezplačno strokovno svetovanje

080 87 66

Pokličete nas lahko od pon. do pet., od 9. do 16. ure.

Pišite nam

Zdaj je primeren čas.

Objavljeno v kategoriji: Prebava in napenjanje