Ars Lyra do -25 % Grem v akcijo

Piškotki

Kaj so piškotki?

Piškotki so male besedilne datoteke, ki jih večina spletnih mest shrani v naprave uporabnikov, s katerimi dostopajo do interneta. Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom uporabnika, saj lahko v brskalniku, ki ga uporablja, hranjenje piškotkov omeji ali onemogoči.

Zakaj jih potrebujemo?

Piškotki so ključnega pomena za zagotavljanje uporabniku prijaznih spletnih storitev. Najpogostejše funkcije e-poslovanja (na primer dodajanje izdelkov v košarico, plačilo, vpis naslova za dostavo naročila) ne bi bile mogoče brez piškotkov. 

Interakcija med spletnim uporabnikom in spletno stranjo je s pomočjo piškotkov hitrejša in enostavnejša. Z njihovo pomočjo si spletna stran zapomni posameznikove preference in izkušnje, s tem je prihranjen čas, brskanje po spletnih straneh pa je tako bolj učinkovita in prijetna.

Piškotke uporablja večina spletnih strani, saj omogočajo priročen način za ohranjanje sveže in primerne vsebine, ki je v skladu z interesi in preferencami spletnih uporabnikov. 

Na podlagi statističnih podatkov o obiskanosti spletne strani, ki jih prav tako omogočajo piškotki, lahko upravljavci spletnih mest ocenijo učinkovitost zasnove svojih spletnih strani, kot tudi ustreznost vrste in števila oglasov, ki jih ponujajo uporabnikom na svojih spletnih straneh.

Nekateri piškotki so nujno potrebni za delovanje spletne strani, medtem ko se ostali lahko shranijo, le če se s tem strinjate.

Vrste piškotkov

Ars Pharme, d. o. o., zbira osebne podatke tudi ob obisku svojih spletnih strani, prek piškotkov, za namene zagotavljanja boljše funkcionalnosti in uporabniške izkušnje, varnosti, nemotenega delovanja spletnih strani oz. portalov ter štetja uporabnikov na spletnem mestu oz. portalu. Ars Pharmae, d. o. o., uporablja naslednje piškotke:

Obvezni piškotki

To so piškotki, ki so nujni za pravilno delovanje spletne strani in brez njih prenos sporočila v komunikacijskem omrežju ne bi bilo mogoče. Ti piškotki omogočajo uporabniku delovanje prijaznih spletnih storitev, boljšo uporabniško izkušnjo in za njih ni potrebno pridobiti soglasja.

Ime piškotka Namen Trajanje Izvor
PHPSESSID identifikacija seje do zaprtja brskalnika Ars Pharmae
userID identifikacija uporabnika 1 leto Ars Pharmae
ASP.NET_SessionId identifikacija seje do zaprtja brskalnika Bisnode
GUID identifikacija uporabnika 1 leto Tradedoubler
PHPSESSID identifikacija seje do zaprtja brskalnika Ars Pharmae
test_cookie identifikacija seje 1 dan Google Ads

Analitični piškotki

Piškotki, s katerimi merimo število obiskovalcev na spletnih straneh. Niso nujno potrebni za delovanje strani, nam pa zelo olajšajo sprejemanje odločitev, s katerimi zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo. Vse informacije, ki jih ti piškotki zberejo, so anonimne.


Ime piškotka Namen Trajanje Izvor
_ga statistika obiska 2 leti Google Analytics
_ga_# statistika obiska 2 leti Google Analytics
_gat statistika obiska 1 dan Google Analytics
_gid statistika obiska 1 dan Google Analytics
__kla_id statistika obiska 2 leti Klaviyo
log statistika obiska do zaprtja brskalnika IPROM
timerStart statistika obiska do zaprtja brskalnika Ars Pharmae
klaviyoOnsite email   Klaviyo

Marketinški piškotki

Vtičniki in orodja tretjih oseb, uporabljeni kot piškotki, omogočajo delovanje funkcionalnosti, pomagajo analizirati pogostost obiskovanja in način uporabe spletnih strani. Če se z uporabo teh posameznik ne strinja, se piškotki ne bodo namestili, lahko pa se zgodi, da zato nekatere zanimive funkcije posameznega spletnega mesta ne bodo na voljo.


Ime piškotka
Namen Trajanje Izvor
_fbp promocija izdelkov 3 mesece Facebook
_gcl_au promocija izdelkov 3 mesece Google Analytics
ads/ga-audiences statistika obiska do zaprtja brskalnika Google Ads
IDE statistika obiska 1 leto Google DoubleClick
pagead/1p-user-list/# statistika obiska do zaprtja brskalnika Google Analytics
tr promocija izdelkov do zaprtja brskalnika Facebook
TradeDoublerGUID identifikacija uporabnika 1 leto Tradedoubler

Upravljanje piškotkov v brskalniku

Večina spletnih brskalnikov samodejno sprejme piškotke. Veljavnost piškotkov je lahko kratkotrajna ali dolgotrajna, po poteku veljavnosti brskalnik piškotke samodejno izbriše.

Uporabnik lahko vse piškotke ali piškotke za posamezno spletišče (domeno) izbriše tudi ročno ali pa uporabo piškotkov v brskalniku v celoti onemogoči.

Navodila za izbris piškotkov ali onemogočitev njihove uporabe lahko najdete v sklopu pomoči vašega spletnega brskalnika.

V primeru, da boste uporabo piškotkov v celoti onemogočili vam nekatere funkcionalnosti spletnih strani ne bodo delovale pravilno.