Pojdi na glavno vsebino
080 87 66
Brezplačna pomoč
Brezplačna dostava
Za naročila nad 10 €
Kako do 33% ugodnosti zaupanja

Težave s ščitnico

Dokler ščitnica deluje kot mora, je niti ne čutimo. Prav dobro pa občutimo, ko se je to spremeni in prične nagajati. Pogosti znaki težav s ščitnico so:

  • utrujenost,
  • pomanjkanje koncentracije,
  • megla v glavi,
  • prevelika teža,
  • prevelika teža,
  • krhki lasje in nohti,
  • mrazenje,
  • počasna prebava,
  • menopavzalni oblivi,
  • zmanjšan libido.
Težave s ščitnico so pogoste, saj jih ima vsak 5., od tega kar 70 % žensk. Redkeje se pojavljajo težave s ščitnico pri moških.

Znaki težav s ščitnico

Težave s ščitnico se najpogosteje pojavijo pri mladih mamicah in pri ženskah v peri menopavzi in menopavzi. 

Problemi s ščitnico so pogosto povezani tudi z drugimi organi ali sistemom. Na primer utrujenost zaradi preobilice dela, slabša koncentracija zaradi preveč nalog, nekontrolirano bitje srca zaradi možnih težav s srcem ... Če imate zgoraj navedene znake, je dobro, da se posvetujete s svojim zdravnikom.

Delovanje ščitnice je namreč povezano z mnogimi sistemi v telesu. Njeno dobro delovanje lahko podprete s hranili, ki jih vsebuje TiroKontrol®. Pomemben pa je tudi zadosten vnos maščobnih kislin omega-3 (OMEGAStrong®) ter dobro delovanje črevesja (Kolon3Aktiv®).

Kaj in kje je ščitnica

Ščitnica je majhna žleza v obliki metuljčka z velikim pomenom. Leži malo pod vratom in njeno ime kaže na njeno delovanje: ščiti telo. Medicinsko gledano je glavna endokrina žleza (žleza z notranjim izločanjem).

Trije glavni hormoni, ki vplivajo na delovanje ščitnice, so:

Kako deluje ščitnica

Hipofiza in TSH

Hipofiza se nahaja v glavi in je eden od nadzornih centrov telesa. Izloča hormon TSH, ki je signal ščitnici, da proizvede hormon T4 (tiroksin), ta pa se nato preko kompleksnega sistema pretvori v aktivni T3 (trijodotironin) v ledvicah, jetrih in vranici.

Hormon T3

T3 je v levjem deležu tisti, ki odloča, kako bomo živeli. Regulira telesno temperaturo (tudi potenje), presnovo v telesu (pridobivanje ali izgubljanje kilogramov) in posledično pridobivanje energije. Brez energije mišice ne morejo delovati in upočasni se regeneracija mišic in kosti.

Nivo T3 je povezan tudi s spolnimi hormoni. Zmanjšano delovanje ščitnice pomeni tudi spremembo razpoloženja, upade zdrav videz kože in las in upočasni se gibanje črevesja. Ščitnica in potenje ter ščitnica in hujšanje so torej močno povezani.

 
Zmanjšano delovanje ščitnice ali premalo delujoča ščitnica, kot jo tudi opisujejo ljudje, je dobro preveriti pri zdravniku in s krvnimi testi. Diagnostika ni zahtevna in se hitro izvede v specializiranih laboratorijih.

Parametri, ki se merijo, so: TSH, T3 in T4. Poleg tega pa še protiščitnična protitelesa (anti-TPO in anti-TG).

Kadar so vrednosti proti ščitničnih protiteles zelo visoke, se najverjetneje kaže vnetje ščitnice, ki je posledica avtoimunega obolenja Hashimotovega tiroiditisa.

V peri menopavzalenem obdobju in menopavzi je ščitnica pod velikim pritiskom, ker imajo takrat hormoni žur. Potrebno jo je podpreti in s tem olajšati menopavzalne simptome. Predvsem hudo moteče menopavzalne oblive.

Pomembno je, da ščitnico in simptome oz. motnje delovanja ščitnice prepoznamo in ustrezno ukrepamo. Poleg premalo delujoče ščitnice, ki je najpogostejša, se lahko pojavijo tudi druge bolezni ščitnice. Zelo znana je npr. povečana ščitnica (golša). Brez normalnega delovanja ščitnice namreč ne moremo živeti.

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...