Ars Lyra do -25 % Grem v akcijo

Kazalo

Ali je moj otrok predebel?

Author Image

Odvečni kilogrami ne odletijo kar sami. Še posebej se povečuje debelost pri otrocih v puberteti. 

Vedno več je tudi majhnih otrok, ki so predebeli. Ne veste, kako bi jim pomagali. 

Odvečni kilogrami načenjajo njihovo zdravje in predvsem imajo močan vpliv na njihovo samozavest. 

Je sploh mogoče, da pomagamo otroku, da poskrbi za svoje zdravje?

Debelost otrok grafika

Debelost se pojavlja že pri majhnih otrocih

Vedno več je predebelih otrok. Sladke pijače in nezdrava hrana so na voljo že na vsakem koraku. 

Trgovinske police se šibijo pod težo izdelkov, ki vabijo in vabijo. Reklamni panoji so tako barviti in vabljivi. Ti izdelki po navadi ne doprinesejo ničesar k otrokovemu zdravju in njihovemu boljšemu počutju.

Zelo težko je otroku razložiti, zakaj določena hrana ni primerna zanj, saj je že tako močnejši od svojih vrstnikov. 

Trudimo se in trudimo, a pride vikend in njegov najboljši prijatelj praznuje svoj rojstni dan v verigi hitrih restavracij. 

Tudi staršem se ne ljubi poskrbeti za bolj zdravo rojstnodnevno zabavo in prehrano svojih otrok.

Verjamem, da zmanjkuje časa in dosti bolj enostavno je pripraviti hitre obroke, kot pa se ukvarjati s kuhanjem zdravih obrokov. 

Vzeti si morate več čas, nakupiti vse potrebne sestavine in potem še vse skupaj skuhati, da boste pripravili zdrav obrok. 

Vi ste pa utrujeni od vsakodnevnih službenih sestankov. Verjamem, da vam je težko.

Inulin ekstrahiran iz korenine cikorije pomaga ljudem, da jedo manj.

V študiji na univerzi v Kanadi so vključili 42 predebelih otrok med starostjo 7 in 12 let, ki so dnevno jemali izdelek, ki je vseboval inulin

Rezultati so pokazali, da je prebiotik povzročil večji občutek polnosti in zadovoljstva in nižji vnos hrane v primerjavi s placebom. 

Raziskava je pokazala, da je bil občutek sitosti večji pri kombinaciji inulina s topnimi vlakninami. Tudi indeks telesne mase se je zmanjšal pri otrocih, ki so jemali inulin v primerjavi z otroki, ki so jemali placebo.

Dodatki, ki vsebujejo prebiotik inulin lahko pomagajo uravnavati zdravo telesno težo čezmerno prehranjenih in debelih otrok. 

Otroci si uredijo apetit in zmanjšajo vnos hrane. Inulin še posebej v obdobju pubertete pri otrocih zmanjša možne zaplete in povečanje telesne mase v obdobju rasti.

Inulin ima lastnost, da v črevesju tvori raztopine, ki dajejo občutek sitosti. Hkrati zmanjša absorpcijo žolčnih kislin ter glukoze ter s tem neposredno pomaga pri izgubi odvečnih kilogramov. 

Zaradi občutka sitosti zmanjša tudi dodaten vnos hrane. Zmanjšajo se tudi vrednosti holesterola, predvsem slabega LDL, kar ima pozitivne učinke na zdravje.

Pogosto tudi kombinirajo inulin s probiotiki – kulturami bakterij, ki jih dodajajo v prehranske izdelke. 

Vse v enem izdelku, inulin iz korenine cikorije, topne vlaknine iz luščin semen indijskega trpotca in probiotične kulture so združene v izdelku Kolon3Aktiv.

Pripravite obrok skupaj z otroki

Vašemu otroku bo veliko pomenilo, če ga boste vključili v svoja vsakodnevna opravila. 

Skupaj skuhajte zdrav obrok, naj vam pomaga pri pripravi sestavin za kuho. Vključite v vaš vsakdan tudi gibanje in igre z njim. Pripravite zdrave sladice doma in zmanjšajte vnos sladkarij.

Priporočamo vam

3 za -25%
Kolon3Aktiv

Pri vsakodnevnih težavah s prebavo.

3 v 1 – koristne bakterije, vlaknine in inulin.

Za uravnano črevesno floro.

18,52 € 19,49 €

Preberite tudi

Okužba dihal pri deklici
Spoznajte tipične simptome akutne okužbe dihal pri otrocih, zakaj so tako podvrženi okužbam, kako jim lahko pomagate in preprečite, da se ponavljajo.
8 min
Debelost vedno zdravimo sami. Kako poteka zdravljenje pod nadzorom zdravnika? Kako pomemben dejavnik pri debelosti je dednost?
10 min