Kazalo

Dobra in slaba sladila

Author Image

Slišali ste za negativne učinke uživanja belega sladkorja. Ob vsaki kavi ugibate ali ste s temnim sladkorjem bolj zdravi. Razmišljate o alternativnih sladilih, pa ne veste, katero bi izbrali.

Odgovore boste našli v nadaljevanju.

sladkorji in sladila

Preveč sladkorja škodi

Sladkor je prazna energija (kalorije). Lahko privede do hormonskega neravnovesja, povišanja telesne teže in zasvojenosti.

Tudi umetna sladila so izjemno slaba

Vsebujejo potencialno škodljive kemikalije, nimajo prehranske vrednosti in sprožijo še večjo željo po sladkorju.

Naravna sladila, ki se tržijo kot "zdrave" alternative sladkorju

  • med, 
  • javorjev sirup, 
  • agavin sirup, 
  • kokosov sladkor,
  •  stevia, so še vedno SLADKOR (z izjemo stevije).

Preveč katerega koli sladkorja lahko povzroči povečano tveganje za:

  • sladkorno bolezen,
  • težave s srcem,
  • zamaščenost jeter,
  • debelost,
  • hormonsko neravnovesje,… .

Kako ločimo sladkorje med seboj?

Ločimo jih glede na:

Navaden namizni sladkor vsebuje 50% fruktoze in ima glikemični indeks med 60 in 65. Zato si za dobro alternativo namiznemu sladkorju želimo sladilo z nižjo vsebnostjo fruktoze in GI ter dodatnimi hranilnimi snovmi.  

Najboljša alternativa belemu sladkorju?

1. Surov med

Zakaj? Surovi med vsebuje naravne encime, ki so zelo dobri za prebavo, vsebuje tudi snovi z antimikrobnimi lastnostmi, antioksidante in majhne količine mineralov in vitaminov. 

Njegov GI je veliko nižji od sladkorja, okrog 35 do 50, odvisno od vrste.

Nasvet: Konvencionalni med pasterizirano, zato ne vsebuje teh koristnih encime in ima zelo visok glikemični indeks. Če se le da, se odločijo za surov med.

Uporaba: Uporabljamo ga lahko za obrazno masko. Prav tako je dober za pomoč pri odpravljanju prehlada. Če ste zboleli vam priporočam topel ingverjev čaj z limono in surovim medom. Med celo pomaga pri urezninah in opeklinah.

Jaz sladim svoj čaj, ovsene kosmiče, napitke ali domače sladice, s surovim medom.

2. Javorjev sirup

Zakaj?  Zelo je okusen, vsebuje veliko antioksidantov, majhne količine mineralov in manj energije (kalorij) kot med. 

Ima nižji odstotek fruktoze (okoli 35%) in nižji GI (okoli 50 do 55) kot sladkor, tako da je manj verjetno, da bo povzročil hiter dvig krvnega sladkorja. 

Nasvet: Ko kupujete javorjev sirup, se prepričajte, da je res 100%  čist javorjev sirup (brez dodanega visoko fruktoznega koruznega sirupa ali drugih dodatkov). 

Uporaba: Uporabljamo ga v solatnih prelivih, za sladke vegi recepti, za zdrave sladice in seveda za preliv na vaflih.

3. Stevija

Zakaj?  Ekstrakt stevije se pridobiva iz rastline stevija, ki je znana že stoletja. Ne redi in ima zelo majhen vpliv na krvni sladkor. Če vas njen specifičen okus ne moti, je lahko vaša najboljša alternativa za sladkanje. 

Nasvet: Poskrbite, da boste kupili 100% ekstrakt čiste stevije, ali zmlete čiste liste stevije, ali si jo sami vzgojite. 

Skušajte se izogniti izdelkom, ki so obdelani in predelani ter ne vsebujejo čiste stevije. Prav tako je pomembno, da jo uporabljate zmerno, saj je več kot 100-krat slajša od sladkorja (tako ima lahko priokus). 

Uporaba: Dobra je za sladkanje napitkov, Chia pudingov ali ovsenih kosmičev. Prav tako je super za sladkanje domačih limonad ali čajev. Vendar za peko ni ravno najboljša.

4. Kokosov sladkor 

Zakaj? Meni je kokos v vseh oblikah zelo všeč. 

Kokosov sladkor se pridobiva iz cvetov na vrhu kokosove palme.Kokosov sladkor je manj predelan kot prečiščen sladkor in zato vsebuje mnogo hranilnih snovi.

Glikemičen indeks kokosovega sladkorja je okoli 35 in vsebuje mnogo manj fruktoze v primerjavi z namiznim sladkorjem (kokosov sladkor je sestavljen iz 70 do 80 odstotkov saharoze). Vendar pa je v smislu energije (kalorij) enakovreden namiznemu sladkorju. 

Nasvet: Uporabljate ga tako kot navaden sladkor za sladkanje napitkov, čajev, kave, ovsenih kosmičev, za kuhanje in peko.

Priporočamo vam

Enduranza®

Številka 1 proti utrujenosti.

Hitro vrača energijo.

Ščiti pred izčrpanostjo in izgorelostjo.

23,73 € 24,98 €

Preberite tudi

Skorja bele jelke
Preberite, kako lahko Abigenol, izvleček iz lubja bele jelke, uravnava nivo glukoze v krvi. In kaj imajo pri tem polifenoli.
4 min
Spoznajte, kako vam lahko pomaga hrana proti vnetju, katera so najmočnejša naravna protivnetna živila in kako pogosto jih velja vključiti v jedilnik.
5 min
Poznate slabosti, ki jih prinaša prevelika vsebnost sladkorja? Ne bodite odvisni od sladkorja in izberite izdelke, ki vsebujejo manjšo vsebnost sladkorja.
5 min