Že sam življenjski slog in vrsta prehrane lahko zelo vplivata na to, kako bo vaše telo prebavilo, kar ste pojedli.

V črevesju se hrana obdela in razgradi na hranila, ki jih vaše telo potrebuje in nato vsrka v kri. Če boste zanemarjali zdravje svojega prebavnega trakta se boste prej ali slej soočili s posledicami, kot sta zaprtje ali driska.

Preberite si in preizkusite 10 nasvetov, kako do boljše prebave.

Hrana bogata z vlakninami

1. Uživajte hrano z visoko vsebnostjo vlaknin

Vlaknine so ogljikovi hidrati, ki jih telo ne more prebaviti. V prebavnem traktu delujejo mehansko. Netopne vlaknine 'postrgajo' zasušeno ostanke s sten črevesja, topne pa nase vežejo vodo in naredijo črevesno vsebino viskozno ter tako uravnajo prebavo. V svojo hrano vključite 

  • žitarice, 
  • sadje, 
  • stročnice in 
  • ostalo zelenjavo.

2. Topne vlaknine so bolj prijazne do črevesja kot netopne

Topne vlaknine za razliko od netopnih ne dražijo že tako občutljive črevesne stene. Če imate posebej občutljivo črevo se netopnih poskušajte izogibati. V prehrani pa največ topnih vlaknin najdemo v

  • brokoliju, 
  • bučkah,
  • jabolkih
  • in paradižniku.

3. V svojo hrano vključite probiotike

Probiotiki so koristne bakterije, ki se naselijo v črevesju in uravnajo prebavo. Dober vir probiotikov so predvsem nekateri mlečni izdelki (kefir, jogurt …).

4. Omejite uživanje mastne hrane

Mastna hrana upočasni peristaltiko in prebavo, kar lahko privede do zaprtja.

5. Izbirajte pusto meso

Beljakovine so pomembna sestavina zdrave prehrane, vendar kot omenjeno v prejšnji točki, mastni kosi mesa upočasnijo prebavo, zato posegajte po bolj pustem mesu.

6. Vzpostavite si urnik prehranjevanja

V današnjem življenjskem tempu pogosto preskakujemo obroke in hitimo pri jedi. Določite si režim prehranjevanja in vztrajajte pri njem.

7. Skrbite, da popijete dovolj vode

Zadosten vnos vode je zelo pomemben za dobro prebavo. Vlaknine namreč nase vežejo veliko količino vode, omehčajo črevesno vsebino in na ta način olajšajo izločanje.

8. Izogibajte se slabim razvadam: kajenju, kofeinu in alkoholu

Alkohol, kava in cigarete vplivajo na to, kako funkcionira prebavni trakt, obenem pa lahko povzročijo in poslabšajo razjedo na želodcu in zgago.

9. Redno telovadite

Redna telovadba pomaga pri gibanju črevesja in prepreči zaprtje. Prav tako pa redna dejavnostpomaga pri vzdrževanju konstantne telesne teže, zato v svoj tedenski urnik vključite čas za telovadbo.

10. Kontrolirajte stres

Poiščite si neko dejavnost, v kateri uživate in jo redno prakticirajte ter na ta način omilite stres.

Naš predlog

Kolon3Aktiv® vsebuje kombinacijo topnih vlaknin (luščine semen indijskega trpotca), probiotikov (5 dobrih črevesnih bakterij iz vrst Lactobacilus in Bifidobacteri) in prebiotika (inulin). 

Sestavine so naravne in delujejo hkrati ter tako zagotavljajo boljši učinek, kot če bi jih zaužili ločeno. 

Delujejo že v nekaj urah po zaužitju.

Luščine semen indijskega trpotca vsebujejo topne vlaknine, ki vežejo in zadržijo vodo ter tako povečajo viskoznost črevesne vsebine in pripomorejo k vzdrževanju normalnega prehoda črevesne vsebine. 

Probiotične kulture v Kolon3Aktivu® so koristne črevesne bakterije, ki so naravno prisotne v našem prebavnem traktu.

To so: Lactobacillus plantarumLactobacillus rhamnosusLactobacillus acidophillusBifidobacterium bifidum in Lactobacillus bulgaricus. Inulin predstavlja prav tako dober vir prehranskih vlaknin. 

Je hrana za koristne črevesne bakterije in pomaga pri njihovi obnovi.