Kaj ima slika sladkorčkov z nizko vsebnostjo maščob, se boste vprašali.

Mnogi ljudje povezujejo izraz "nizka vsebnost maščob" z zdravjem in zdravo prehrano. Nekatera živila, kot sta sadje in zelenjava, imajo že samo po sebi zelo malo maščob in so opredeljena kot zdrava.

A na tržišču je sedaj na voljo veliko predelanih živil z nizko vsebnostjo maščob, ki se tržijo kot zdrava. 

Vendar naj vam povem, niso zdrava, pogosto vsebujejo veliko sladkorja in mnogo drugih nezdravih sestavin.

Tukaj je seznam 5 živil z nizko vsebnostjo maščob, ki niso dobra za vas.

Kocke sladkorja

1. Sladkani kosmiči z nizko vsebnostjo maščob

Velja prepričanje, da so kosmiči za zajtrk zdrav začetek dneva. Vsebujejo malo maščob in so obogateni z vitamini in minerali.

Na embalaži je pogosto navedena tudi zdravstvene trditve 'vsebuje polnozrnate žitarice'. 

Vendar je večina kosmičev (muslijev) prepolna sladkorja. V prehranski tabeli je sladkor običajno druga ali tretja postavka na seznamu, kar pomeni, da je prisoten v res velikih količinah. 

Dejstvo je, da vsebuje povprečen zajtrk s kosmiči (musliji) skoraj 25 % sladkorja (poročilo delovne skupine za okolje, 2014).

Še več, to ni samo beli namizni sladkor, je beli sladkor, rjavi sladkor, visoko fruktozni koruzni sirup in med, ki vsebujejo fruktozo. 

Presežne količine fruktoze so bile povezane s povečanim tveganjem za debelost, bolezni srca, bolezni ledvic, sladkorno boleznijo tipa 2 in drugimi zdravstvenimi težavami.

Poleg tega so lahko "najbolj zdravi" kosmiči (musliji) z nizko vsebnostjo maščob najbolj obremenjeni s sladkorjem. 

Na primer: pol skodelice (49 g) granole ('zdrava' verzija muslijev) z nizko vsebnostjo maščob vsebuje kar 14 gramov sladkorja. To pomeni 29 % vseh kalorij je sladkor.

Kratek povzetek: sladkani kosmiči z nizko vsebnostjo maščob vsebujejo veliko sladkorja, vključno z "zdravimi" verzijami muslijev, kot je granola.

25 % sladkorja

vsebuje povprečen zajtrk s kosmiči (poročilo delovne skupine za okolje, 2014)

2. Sadni jogurt z nizko vsebnostjo maščob

Jogurt ima dolgotrajen ugled kot zelo zdravo živilo. 

Študije kažejo, da lahko navaden jogurt pomaga pri izgubi telesne teže, saj poveča raven hormonov za sitost.

Vendar pa vsebuje jogurt z nizko vsebnostjo maščob in preveč sladkorja, da bi se lahko uvrstil med zdrava živila.

Dejstvo je: veliko vrst 'nemastnih' jogurtov z nizko vsebnostjo maščob vsebuje toliko sladkorja kot sladice.

Na primer: 1/2 litra nemastnega jogurta z okusom sadja vsebuje 47 gramov sladkorja, kar je več kot 9 žličk. 

Za primerjavo, enakovredna porcija čokoladnega pudinga vsebuje 38 gramov sladkorja.

Poleg tega vsebujejo jogurti z nizko vsebnostjo maščob tudi minimalno količino konjugirane linolne kisline (CLA). To spojine najdemo v mlečnih maščobah in nam lahko pomaga pri izgubi odvečnih kilogramov.

Kratek povzetek: navaden jogurt, narejen iz polnomastnega mleka, je zdravo živilo. Sladkan jogurt z nizko vsebnostjo maščob lahko vsebuje toliko ali še več sladkorja kot sladice.

47 g sladkorja

kar je več kot 9 žličk vsebuje 1/2 litra nemastnega jogurta z okusom sadja

3. Žitne ploščice z nizko vsebnostjo maščob

Žitne ploščice z nizko vsebnostjo maščob se tržijo kot zdrav, hiter prigrizek za zaposlene in aktivne ljudi.

V resnici vsebujejo ogromno sladkorja in zelo malo beljakovin, ki bi dejansko vzbudile občutek sitosti.

Dejstvo je, da so raziskave pokazale, da lahko uživanje visoko-beljakovinskih prigrizkov pomaga preprečiti prenajedanje.

Na primer: ena žitna ploščica z okusom jagode in nizko vsebnostjo maščob vsebuje 13 gramov sladkorja, ampak samo 1 gram vlaknin in 2 grama beljakovin.

Kratek povzetek: žitne ploščice z nizko vsebnostjo maščob vsebujejo zelo veliko sladkorja, a malo vlaknin in beljakovin. Poleg tega vsebujejo veliko več sladkorja kot sadje.

13 g sladkorja

vsebuje 1 žitna ploščica z okusom jagode

4. Namazi z nizko vsebnostjo maščob

Namazi z nizko vsebnostjo maščob, kot je margarina, niso pametna izbira.

Čeprav imajo manj maščob kot originalni namazi, kot je maslo, še vedno vsebujejo visoko predelana rastlinska olja, ki so lahko škodljivi za zdravje.

Še huje: nekateri 'lahki' namazi, ki se posebej tržijo kot "zdravo za srce", vsebujejo majhne količine transmaščob, ki so povezane z vnetjem, bolezni srca in debelostjo.

Dejansko so škodljivi.

V resnici je veliko bolj zdravo, da uporabljate skromne količine masla namesto predelanega izdelka z nizko vsebnostjo maščob.

Kratek povzetek: margarina in namazi z nizko vsebnostjo maščob so zelo predelana živila. Narejeni so iz nezdravih rastlinskih olj in pogosto vsebujejo škodljive transmaščobe.

5. Solatni prelivi z majhno vsebnostjo maščob

Solatni prelivi izboljšajo okus surovo zelenjavo in lahko izboljšajo hranilno vrednost solate.

Tradicionalni solatni prelivi vsebujejo veliko maščob, ki pomagajo telesu absorbirati v maščobah topne vitamine A, D, E in K. 

Poleg tega pomagajo maščobe absorbirati tudi antioksidante iz živil, kot so listnata zelenjava, korenje in paradižnik.

V nasprotju solatni prelivi z nizko vsebnostjo maščob in brez maščob nimajo nobenih zdravstvenih koristi za vas. Večina od njih vsebuje tudi veliko sladkorja in konzervansov.

Čeprav ne preseneča, da vsebujejo sladki prelivi, kot je preliv 'tisoč otokov', veliko sladkorja, vsebujejo mnogi drugi tudi veliko sladkorja ali visoko fruktoznega koruznega sirupa

To vključuje prav tako nemastni italijanski preliv.

Zdravi solatni prelivi so narejeni brez sladkorja in vsebujejo naravne maščobe, kot je na primer olivno olje, ki prispeva k zdravju srca.

Kratek povzetek: solatni prelivi z nizko vsebnostjo maščob ali brez maščob vsebujejo sladkor in dodatke. Vendar nimajo nobene prehranske vrednosti, kot jo ima olivno olje.  

Kaj si je vredno zapomniti?

Živila z nizko vsebnostjo maščob se lahko zdijo zdrava, vendar pogosto vsebujejo veliko sladkorja in drugih nezdravih sestavin. 

Uživanje lahko vodi do prekomerne lakote, telesne teže in bolezni.

Za optimalno zdravje je najbolje, da uživate nepredelana, polnovredna živila

To vključuje živila, ki samo po sebi ne vsebujejo veliko maščob in živila, ki vsebuje naravne zdrave maščobe.

Za urejanje vaše prebave, dodajanje večje količine topnih vlaknin, kot je opisano pod točko osem, vam je na voljo Kolon3Aktiv

Kolon3Aktiv vsebuje luščine semen indijskega trpotca, probiotike in prebiotik, ki vam bodo pomagali pri boljši prebavi, presnovi in uravnavanju apetita.