Intoleranca na prehrano je pri pacientih z Atopijskim dermatitisom (AD) pogosto spregledana.

Pa ne bi smela biti.

Do konca zapisa boste razumeli vpliv črevesnih bakterij na AD in kako izbrati prehrano, ki ne bo napajala škodljivih.

Testna epruveta polna krvi

Niso vsi probiotiki enaki

Pacienti z AD imajo denimo značilno signifikantno nižje število črevesnih bakterij vrste Bifidobacterium in višje število bakterij vrste Staphylococcus kot zdravi ljudje (Watanabe idr., 2003).

Opažene so tudi pogoste prekomerne namnožitve patogenih bakterij v črevesju, kot sta Escherichia coli in Clostridium difficile ter istočasen upad števila koristnih bakterij (Penders idr. 2007).

Ni jasno, ali so spremembe mikrobne diverzitete pri pacientih z AD posledica ali vzrok za razvoj bolezni (Kim in Kim, 2019).

Vemo le, da škodljive patogene bakterije, ko se prekomerno namnožijo, vodijo v razvoj prepustne črevesne stene (Penders idr. 2007).

Prav prepustnost črevesne stene pa je osnova za razvoj intoleranc.

Načrtujte na podlagi testov

Za ustrezno načrtovanje diete sta priporočljiva

  • testiranje IgE-jev za identifikacijo alergij,
  • testiranje intoleranc na hrano, kjer se ugotavlja odziv z IgG-ji.

Test intolerance služi kot prvi uvid v težave s prepustnostjo črevesne stene.

Dodatno diagnozo prepustnosti črevesne stene določimo s testom beljakovine Zonulin.

Za paciente z AD je zato pomembna personalizirana prehranska terapija, s poudarkom na obnovi črevesne stene, umirjanju vnetnih procesov in uravnovešanja črevesne mikrobiote.

Ali oralni probiotiki pomagajo?

Ker so znanstvene študije potrdile povezavo med AD in neuravnoteženo črevesno mikrobioto (Szántó idr., 2019), se zastavlja vprašanje, ali bi lahko bili oralni probiotiki del terapije.

Dodajanje probiotikov Lactobacillus acidophilus in Bifidobacterium lactis otrokom z AD starim od 1 do 3 let je bilo spodbudno, saj je znižalo vnetni proces (Gerasimov idr., 2010).

Študij pa je še vedno premalo, prav tako nam še vedno manjka poglobljeno znanje o kompleksni vlogi črevesnih mikroorganizmov na splošno.

OPOZORILO: V času prepustne črevesne stene denimo ni priporočljivo jemati probiotikov, ker v tem primeru dodatno obremenjujejo imunski sistem.

Pred terapijo s probiotiki je potrebna terapija za obnovo črevesne stene.

Vrste kruha brez glutena

Gluten da ali ne?

Pacientom z AD se priporoča brezglutenska prehrana. 

Gluten iz hrane lahko poškoduje črevesno steno in vodi v razvoj prepustnosti črevesne stene.

Znano pa je, da lahko probiotični mikroorganizmi iz rodu Lactobacillus in Bifidobacterium prebavijo in s tem spremenijo polipeptide glutena in varujejo epitelne celice črevesne stene pred poškodbami, ki jih gluten ustvari (Moraes idr. 2014).

Vloga vitamina D

Vitamin D pri pacientih z AD ima pomembno vlogo.

Pri otrocih starih 1 leto, na primer, so bili pri vseh z najhujšim simptomi AD opaženi največji deficiti vitamina D in dokazana povezava med deficitom vitamina D in večjo občutljivostjo na alergene (Baek idr., 2014).

Spodbudna pa je informacija, da probiotiki lahko povišajo vrednosti vitamina D v serumu in vplivajo na izražanje receptorjev za vitamin D kar deluje preventivno pred gastrointestinalnimi vnetji (Shang in Sun, 2017).

Sedanje in terapije prihodnosti

Sedanje terapije so osnovane na uporabi krem za blaženje srbenja in vlaženje suhih, pordelih delov kože v kombinaciji z rabo antihistaminov.

Potrebne pa so veliko bolj usmerjene in telesu prijaznejše terapije, vezane na obnovo funkcije povrhnjice kože in kontrolo vnetnih procesov (Lyons idr., 2015).

Novi pristopi zdravljenja bodo predvsem imunološki.

Z raziskavami se išče biološke agente, največkrat so to protitelesa za določene receptorje citokinov, ki se bodo infiltrirali skozi kožo in delovali imunomodulatorno.

Spreminjali bodo potek vnetnega procesa (Werfel idr., 2016; Deleanu in Nedelea, 2019).

Sklepne misli

Glede na obsežnost sistemskega vnetnega procesa si upravičeno zastavljamo vprašanja ali je prav, da atopijskemu dermatitisu sploh še rečemo kronična kožna bolezen?

Odgovor bodo ponudile nadaljnje znanstvene študije.

Trenutno so na voljo klasične terapije, ki jih je priporočeno kombinirati s prehransko terapijo, ter probiotiki in naravnimi dopolnili za umirjanje vnetnih procesov, obnovo črevesne stene, in sistemsko uravnovešanje delovanja telesa.

Kaj priporočamo

LactoDerma® je probiotik, OmegaMulti® Junior pa vir omege-3, ki je dobra za kožo.