Urejena prebava je ključnega pomena pri ohranjanju zdravja in dobrega počutja

Pomembna je pravilna in zdrava prehrana, ki vsebuje zadostne količine vlaknin in zadostne količine zaužite tekočine ter vzdrževanje ravnovesja črevesne flore. 

Težave nastanejo zaradi različnih vzrokov, ki nam porušijo normalno črevesno floro. 

Če se težave pojavljajo zaradi različnih vzrokov že prej, pa se v spremenjenih klimatskih pogojih, na počitnicah in potovanjih, še povečajo. 

Najpogostejše težave so driske, zaprtje, zaradi spremembe okolja in prehranjevalnih navad, pojavijo se pa tudi želodčne težave.

Črevesne težave

Vzroki funkcionalnih motenj prebavil

Vpliv stresa

Način življenja povzroča, da smo stalno v pripravljenosti in pod višjim nivojem stresnih hormonov, nastopi lahko kronični oksidativni stres.

Vpliv okolja

V okolju imamo vse večjo onesnaženost, stalno prihaja do klimatskih sprememb. Vse hujša je onesnaženost zemlje in naša hrana je ob hitrem tempu življenja zelo osiromašena.

Vpliv zdravil

Zaradi več kroničnih obolenj imamo večje število zdravil. Pride lahko do medsebojnega delovanja in s tem posledično do več neželenih učinkov, tudi povezanih s prebavo.

Staranje

S starostjo se oslabita ožilje in srce, zmanjša se prekrvavitev vseh organov, kar zmanjša njihovo delovanje in upočasni funkcijo, pride do pomanjkanja energije.

Alergije

Vse več je alergij na hrano, zdravila, alergene v zraku in na vplive iz delovnega okolja.

Razvade

Mednje spadata predvsem kava in kajenje.

Vse to posledično vodi v številne motnje črevesja: sindrom razdražljivega črevesja, napenjanje, zaprtje ali driske.

Driska, zaprtje in ostale želodčne težave

So pogoste težave, ki nam lahko pokvarijo normalen delovni dan v službi ali težko pričakovane počitnice.

Driska je lahko posledica uživanja onesnažene ali okužene hrane in vode, jemanja antibiotikov ali posledica virusne okužbe. 

Do zaprtja pogosto pride pri nezadostnem vnosu tekočine, pri vnosu hrane s premalo vlakninami, zaradi premalo gibanja in zadrževanje iztrebljanja zaradi stresnih ali drugih dejavnikov predvsem na potovanjih. 

Ostale želodčne težave, od napenjanja in spahovanja, lahko povzroči vnos določene hrane ali pijače, kar nam poruši normalno ravnotežje v želodcu.

Kako si pomagamo na naraven način?

Prehrani dodajamo:

  • topne vlaknine, ki blagodejno delujejo na črevesje, vežejo in zadržujejo vodo ter pripomorejo k vzdrževanju normalnega prehoda črevesne vsebine,
  • prebiotike, ki so tudi dober vir vlaknin in hrana za probiotike,
  • probiotike, ki so koristne črevesne bakterije in so del normalne črevesne flore.

Kaj so sinbiotiki

Sinbiotiki so združene vlaknine, prebiotiki in probiotiki. Pomembno je, da jih zaužijemo skupaj, saj s tem omogočimo preživetje živih organizmov v prehranskih dopolnilih in povečamo preživetje že obstoječih populacij dobrih bakterij. 

Z njimi vzdržujemo zdrav prebavni trakt, uporabljamo jih pri vseh črevesnih težavah, pri driskah, zaprtju in drugih črevesnih težavah ter pri zdravljenju z antibiotiki.