Ganoderma lucidum, znana tudi kot Reishi, je najbolj uporabljena in cenjena medicinska goba.

Že tisočletja zavzema posebno mesto v vzhodnjaški medicini in mitologiji. Njena zgodba je prepletena s skrivnostjo, legendami in cesarskim razkošjem.

Ganodermo lucidum

Na Kitajskem so jo pogosto imenovali "goba nesmrtnosti" in "kraljica med zelišči", kar priča o njeni izjemni vrednosti in spoštovanju.

Legenda o Ganodermi lucidum

Legenda pravi, da je Ganoderma lucidum zrasla v nebeškem vrtu, kjer so bogovi uživali v njenem čarobnem vplivu. Verjeli so, da ima moč podariti dolgoživost in nesmrtnost tistim, ki jo zaužijejo.

Da bi jo našel, je starodavni kitajski cesar svoje najpogumnejše vojščake poslal na dolga potovanja. Našli so jo globoko v gorah, skrito pred očmi smrtnikov.

Cesarji je niso delili

Ganoderma lucidum je bila v času dinastij strogo rezervirana za cesarja in njegovo dvorsko plemstvo. Cesarji so verjeli, da je uživanje te gobe ključno za ohranjanje njihove moči in modrosti.

V antičnih kitajskih medicinskih besedilih je Ganoderma lucidum omenjena kot najvišje cenjena rastlina, ki lahko "okrepi srce, izboljša spomin in podaljša življenje."

Ganoderma lucidum v Tradicionalni Kitajski Medicini

Ganoderma lucidum ima osrednjo vlogo v tradicionalni kitajski medicini (TKM). TKM temelji na filozofiji ravnovesja in harmonije v telesu, pri čemer Ganoderma lucidum velja za adaptogen, ki pomaga telesu prilagoditi se stresu in ohraniti notranje ravnovesje.

Goba je znana po svoji sposobnosti krepitve življenjske energije in podpiranju delovanja organov, še posebej jeter, ledvic, srca in pljuč.

Nabiranje in pridelava v preteklosti

V preteklosti je bila pridelava in nabiranje Ganoderme lucidum prežeta z rituali in obredi. Menili so, da je treba to čudežno gobo nabirati v posebnih dneh in na poseben način, da bi ohranila svoje zdravilne lastnosti. Nabiralci so morali imeti čisto srce in misli, saj naj bi vsaka nečista misel zmanjšala moč gobe.

Lingzhi je naravno rasla na odročnih gorskih območjih, kjer so jo pogosto našli pritrjeno na propadajoča drevesa. Zaradi njene redkosti in težkega dostopa so jo nabirali le redki in pogumni, pogosto pa so jo morali varovati pred tatovi, ki so si želeli njenega bogastva.

Prepovedana goba?

V času kitajskih cesarjev je bila Ganoderma lucidum pretežno rezervirana za plemstvo. Nabiranje Ganoderme je bilo strogo regulirano, kazni za nepooblaščeno nabiranje pa zelo stroge.

Navadnih Kitajcev to ni ustavilo. Družine, ki so živele v bližini rastišč, so izpopolnjevale predelavo, kar jim je omogočilo, da so jo občasno uporabile za zdravljenje svojih bližnjih.

2.383 znanstvenih raziskav
je bilo opravljenih z Ganodermae lucidum. Skoraj polovica v zadnjih petih letih.

Ganoderma lucidum v Moderni Dobi

Ganoderma lucidum je postala dostopnejša širši javnosti šele v 20. stoletju. Razvoj modernih metod pridelave je omogočil gojenje te gobe v kontroliranih pogojih, kar je močno povečalo njeno razpoložljivost in znižalo ceno.

Danes je Ganoderma lucidum široko uporabljana v tradicionalni kitajski medicini ter prehranskih dopolnilih po vsem svetu.

Zdravilne lastnosti in komercialna uporaba

Ganoderma lucidum je bila skozi zgodovino cenjena zaradi svojih številnih zdravilnih lastnosti.

Moderni znanstveniki so potrdili številne koristi, ki so jih naši predniki pripisovali tej gobi.

Med najpomembnejšimi lastnostmi so krepitev imunskega sistema, zmanjšanje stresa, izboljšanje spanja, protivnetno delovanje ter zaščita jeter. Zdravilne učinke pripisujejo aktivnim spojinam, kot so polisaharidi, triterpeni in beta-glukani.

Ganoderma lucidum in rak

Ena od najpomembnejših raziskovalnih smeri v sodobni znanosti o Ganodermi lucidum je njena uporaba pri zdravljenju raka.

Študije so pokazale, da imajo spojine v tej gobi antitumorske lastnosti. Polisaharidi, prisotni v Ganodermi, naj bi stimulirali imunski sistem, da se učinkoviteje bori proti rakavim celicam.

Triterpeni pa so pokazali, da lahko zavirajo rast in širjenje rakavih celic ter inducirajo njihovo apoptozo (programirano celično smrt).

Zaradi teh lastnosti je Ganoderma lucidum pogosto svetovana kot dodatek k konvencionalni terapiji za raka, saj lahko pomaga

  • izboljšati splošno kakovost življenja,
  • zmanjšati stranske učinke kemoterapije
  • in okrepiti imunski odziv telesa.

Kako vključiti Ganoderma lucidum v svojo prehrano?

Ganoderma lucidum je na voljo v različnih oblikah, kot so kapsule, praški, tinkture in čaji. Tukaj je nekaj načinov, kako jo lahko vključite v svoj vsakdan:

  • Kapsule: Najlažji način za uživanje Ganoderma lucidum je v obliki kapsul. Med njih sodi tudi najmočnejši pripravek Ars Ganoderma 500. To je priročna možnost za tiste, ki želijo hitro in enostavno rešitev.
  • Praški: Prašek Ganoderma lucidum lahko dodate v smutije, kavo ali čaj. Ima rahlo grenak okus, zato ga je najbolje kombinirati z drugimi okusi.
  • Čaj: Pripravite čaj iz posušenih rezin Ganoderma lucidum. Čaj lahko pijete samostojno ali pa ga kombinirate z drugimi zelišči za izboljšan okus.

Varnost Ganoderme lucidum

Ganoderma lucidum je na splošno varna za uživanje.

Kako jemati Ganodermo lucidum?

Najmočnejši pripravek iz Ganoderme lucidum pri nas so oljne kapsule Ars Ganoderma 500. Olje je 70-krat bolj koncentrirano od samih spor, iz katerih ga iztiskajo.

Prevenrivno zadostuje 1 kapsula na dan, v primeru oslabljenega imunskega sistema pa priporočamo 3 kapsule.

Sklep

Ganoderma lucidum, goba nesmrtnosti, je prehodila dolgo pot od nebeških legend do sodobne znanosti. Njena zgodovina je prežeta s sijajem, strogo varovanimi skrivnostmi in legendami, ki so jo dvignile na prestol najbolj cenjene zdravilne rastline.

Sodobne raziskave potrjujejo mnoge izmed njenih zdravilnih lastnosti, kar ji daje vse bolj pomembno mesto v prehranski industriji.