Trideset let raziskovalnega dela Dr. Paula Claytona kaže, da je povsem mogoče ostati zdrav do zrele starosti.

V tem zapisu boste spoznali, kako. 

Moški in ženska skupaj kolesarita v gozdu

Kako preprečevati bolezni

Dr. Clayton pravi, da je možno zmanjšati tveganje za mnoge kronične degenerativne bolezni* z načinom življenja in optimalnim načinom prehranjevanja (ustrezna hrana z naravnimi izvlečki hranil). *Katera koli bolezen, pri kateri se pojavi poslabšanje strukture ali funkcije tkiva. Vrste degenerativnih bolezni vključujejo arteriosklerozo, raka, osteoartritis. Ob pravi prehrani in načinu življenja imajo naša telesa neverjetno sposobnost samozdravljenja in regeneracije. Skoraj vsaka celica in tkivo se v našem telesu redno razgradita in nadomesti z novo. Kosti se resorbirajo in se nato obnovijo. Hrustanec v sklepih izkusi veliko obremenitev, ampak se obnovi in živci ter druge celice se razgradijo in nadomestijo. Ta naravni proces razgradnje (obrabe) ter izgradnje (popravljanje in nadomestitve) vseh vaših celic poteka neprekinjeno, ves čas.

Zakaj prihaja do degenerativnih bolezni

Slika DNA-ja

Ko začne proces razgradnje (obrabe) presegati proces izgradnje (nadomestitve in popravljanja), se začnejo pojavljati simptomi degenerativnih bolezni*.

Takrat se začnemo hitro starati.

Na arterijah (žilah) se začnejo nabirati obloge, kosti postajajo šibkejše, hrustanec vse tanjši.

Pojavijo se okvare na možganskih celicah in poškodbe DNK, ki lahko vodijo do razvoja raka.

Razgradnja začne presegati izgradnjo, ko postane naše telo osiromašeno pomembnih hranil, ki jih potrebuje za popravljanje tkiv in za upočasnitev razgradnje tkiv.  

Z leti slabše absorbiramo hranila

S starostjo naše telo slabše absorbira hranila in zato potrebuje večji vnos nekaterih ključnih hranil. Še posebej je to pomembno, če želimo podaljšati obdobje ravnotežja med razgradnjo in izgradnjo ter tako ostati zdravi. Dodajanje določenih naravnih hranil povrne in ohranja to ravnotežje. Četudi so se simptomi bolezni že začeli pojavljati ali so prisotni, je še vedno mogoče zmanjšati in  odpraviti vzroke mnogih bolezni s posebnimi, naravnimi dodatki. Tako lahko upočasnimo in celo obrnemo napredovanje nekaterih stanj, ki jih splošno sprejemajmo kot degenerativne in 'naravne vzroke' staranja – to so osteoartritis, bolezni srca in sladkorna bolezen tipa 2. Živeti zdravo, dlje je vsekakor mogoče.

Kaj zdravilom manjka

Čeprav je Dr. Clayton doktoriral iz farmakologije (delovanje zdravil na človeško telo) in dolga leta svetoval največjim farmacevtskim podjetjem, zadnjih 30 let posveča in proučuje 'farmakologijo' hrane.

S tem mislimo: kako lahko s hrano in posameznimi naravnimi izvlečki hranil vplivamo na spremembe telesa – podaljšamo obdobje ravnovesja razgradnje in izgradnje in s tem preprečujemo razvoj bolezni. Ali pri že obstoječi bolezni, premaknemo ravnotežje stran od razgradnje in v smer izgradnje (popravila). Farmacevtska industrija je s čudežnimi zdravili zabeležila nekaj pomembnih uspehov, zlasti pri zdravljenju nalezljivih bolezni, ki so bile posledica bakterij in virusov.

Prašek

Ko gre za degenerativne bolezni, imajo ta čudežna zdravila pomanjkljivosti. Ključne so predvsem tri.

  1. Cilj mora biti zmanjšati tveganje za razvoj bolezni in ne čakanje, da se le-ta razvije. Zato, da bomo nato zmanjševali nastalo škodo z uporabo sintetičnih, kemičnih spojin, ki jih naše telo ne prepozna. Preventiva je veliko boljša od kurative.
  2. Večina bolezni ima več vzrokov. Ne le enega. Ti vzroki so simptomi splošnega upada zdravja, ki so po navadi posledica ne-optimalne prehrane. "Čudežno zdravilo" bo tako v najboljšem primeru zatrlo en specifičen simptom, ne bo pa obravnavalo in odpravilo celo vrsto drugih osnovnih, globje ležečih simptomov.
  3. Pri jemanju sinteznih spojin je tveganje za razvoj stranskih učinkov velik. Med tem ko dodajanje naravnih izvlečkov hranil na splošno izboljšuje zdravje!

Torej, če zdravila niso pravilen odgovor za zmanjšanje tveganje bolezni, kaj potem je?

Ustrezna hranila, ne zdravila

Sposobnost telesa, da se bori s celo vrsto različnih bolezni bo najbolje podprla prehrana, dopolnjena z učinkovitimi naravnimi izvlečki hranil, ki delujejo v ravnovesju in katere naše telo dobro pozna. Degenerativne bolezni, ki nam skrajšujejo zdravo življenje: srčno-žilne bolezni, rak, srčna in možganska kap, demenca in sladkorna bolezen staranje na splošno. Na videz so zelo različne, a imajo presenetljivo podobne vzroke

Štirje glavni vzroki za degenerativne bolezni

Znanstveniki menijo, da obstajajo štirje glavni, osnovni vzroki za razvoj večine degenerativnih bolezni:

  • Prosti radikali
  • Vnetje
  • Imunski sistem
  • Inzulinski stres

1. Prosti radikali

Delovanje prostih radikalov lahko vidimo na primer, ko kisik iz zraka oksidira maščob in jo naredi žarko. Ali ko površina jabolka oksidira in postane rjava. Delovanje prostih radikalov je neprekinjen proces. A ko postane delovanje pretirano (premočno), postane zelo uničujoče. Če oksidirajo prosti radikali holesterol v krvi, to lahko prispeva k 'mašenju' arterij in srčni-žilnim boleznim.

Delovanje prostih radikalov

Prosti radikali so vpleteni v proces staranja.  Ko napadejo prosti radikali genetski material (DNK) v celici, lahko taka poškodba, če se ne popravi, vodi do razvoja raka. Če napadejo prosti radikali mitohondrije (mini elektrarne v vsaki naši celici), jih lahko poškodujejo do take mere, ki vodi do 'samomora' in smrti celice. Rezultat je pospešeno staranje. Prosti radikali napadejo nezaščiteno celico. Napad prostih radikalov na zaščitno maščobno ovojnico, ki obdaja možganske celice, lahko privede do demence. Podoben proces poškodbe s prostimi radikali so povezali tudi z artritisom in sivo mreno. Na srečo se lahko obranimo prostih radikalov. Nekatere naravne bioaktivne učinkovine in encimi imajo antioksidativne lastnosti. To pomeni, da tvorijo učinkovit ščit in nas zaščitijo pred prostimi radikali in s tem tudi pred škodo, ki jo povzročajo.

2. Vnetje 

Vnetje je vpleteno v številne degenerativne bolezni. Je vzrok bolečine pri artritisu. Ko se stene arterij vnamejo, privlačijo številne spojine in začne se proces, ki vodi do kopičenja oksidiranega holesterola. Kopičenje holesterola povzroča zoženje arterij in poveča možnost za srčno kap. Vnetje se pojavlja tudi pri astmi, Alzheimerjevi bolezni in nekaterih vrstah raka (predvsem črevesja). Na srečo obstajajo naravni bioaktivni izvlečki in živila, ki znatno zmanjšajo vnetje.

3. Imunski sistem

Sodoben način življenja in onesnaženost so še dodaten negativen vpliv na naše zdravje. Hkrati pa je v naši prehrani prišlo do zmanjšanja določenih mikrohranil, ki so ključna za dobro delovanje imunskega sistema. Če se raven ogroženosti poveča in obramba oslabi, se verjetnost za razvoj bolezni poveča. Kljub temu postane bolezen očitna šele, ko je vaš imunski sistem preobremenjen zaradi napada neke snovi.

Na primer, dandanes vemo, da se rakave celice relativno pogosto pojavijo (nastanejo) v našem telesu. Vendar večina rakavih celic za nas ne predstavlja težavo, saj jih imunski sistem odkrije in jih s specialnimi 'ubijalci' uniči. Delovanje imunskega sistema začne običajno s starostjo upadati in postane manj učinkovit. Zato so starejši bolj nagnjeni k okužbam in zato traja tudi daj časa, da si opomorejo. Prav tako je to razlog, da je nevarnost za razvoj raka s starostjo večja. Poškodbe DNK s prostimi radikali se z leti kopičijo in učinkovitost obrambe s snovmi iz hrane se zmanjšuje.

Kri

4. Inzulinski stres

Škrobna živila, slaščice in pecivo hitro dvignejo raven sladkorja v krvi – imajo visok GI (glikemični indeks). Hrana z visokim GI sproži sproščanje inzulina iz trebušne slinavke. Pogosto uživanje hrane z visokim GI s časoma vodi do odpornosti na inzulin. Kar vodi do prekomernih vrednosti sladkorja v krvi. Ta inzulinski stres lahko povzroči celo vrsto zdravstvenih težav, vključno s sladkorno boleznijo tipa 2. Sladkorna bolezen pa povečuje verjetnost za razvoj srčno-žilnih težav, kapi, slepote, odpovedi ledvic in demence. Inzulinski stres povzroča tudi navzkrižno povezovanje celic v koži in rezultat je pospešeno staranje ter gubice. Prehrana z visokim GI onemogoča ohranjanje zdrave telesne teže. Medtem ko hrana z nizkim GI z beljakovinami in kompleksnimi ogljikovimi hidrati iz zelenjave in polnozrnatih žitaric, pomaga nadzorovati ter pridobiti zdravo telesno težo.

Naravna rešitev

Iz vsega zgoraj sledi: če bomo podprli naravne procese popravljanja telesa bomo omejili dejavnike, ki nam onemogočajo dolgo in kvalitetno, zdravo življenje. Hrana, ki jo vnesemo v telo, je zelo pomembna. Priporočljivo je, da v čim večji meri vključimo v naš dnevni jedilnik vse vrste zelenjave, sadje, polnovredne žitarice, stročnice in ribe. Snovi v zelenjavi imajo antioksidativne in protivnetne učinke, krepijo imunski sistem ter zmanjšujejo inzulinski stres. Zato je tako pomembno, da jo uživate vsak dan vsak 3-krat na dan. Vključite še sadje 2-krat na dan in dobili boste priporočenih 5 na dan.

Izziv zdrave prehrane

Dr. Paulu Claytonu je skozi njegove raziskave postalo jasno, da ne moremo vedno zaužiti potrebnih količin 'zdrave' in priporočene hrane. Poleg tega je težava tudi v tem, da zahteva naš način življenja večjo količino naravnih izvlečkov hranil, če želimo ohraniti ravnovesje vse do naše zrele starosti. Še posebej je tako, če je že prisotna kakršna koli bolezen. Zato je smiselno in priporočljivo, da določene naravne izvlečke hranil redno dodajamo. Sem sodijo antioksidanti, ki nevtralizirajo proste radikale in zmanjšujejo vnetje. Zelo močan in učinkovit je Abigenol, izvleček iz slovenske bele jelke, ki je izjemno bogat z naravnimi, antioksidativnimi polifenoli. Abigenol skupaj s potrebnimi vitamini in minerali najdete v dodatku Enduranza. V eni tableti Enduranze je dovolj velika količina naravnih hranil, ki zadošča za cel dan. Povzeto po članku dr. Paula Claytona.