Brez skrbi. Ne bo vam treba nadeti maske :). Zakaj je naravna rešitev za alergijo na cvetni prah tako mikavna? 

Spomnimo najprej, kako simptome lajšamo zdaj. 

Najpogosteje predpisana zdravila pri alergijah na cvetni prah so sintezni nosni dekongestivi v obliki pršil ali kapljic, nosna kortikosteroidna pršila in antihistaminiki v obliki tablet. 

Poleg ugodnih učinkov imajo tudi neželene. 

Dlje časa jih uporabljamo, dlje smo jim izpostavljeni. Sčasoma se lahko neželeni učinki še okrepijo in vztrajajo še po koncu uporabe omenjenih zdravil. 

Uporaba nekaterih od njih je zato omejena. 

Drugače rečeno, alergija na cvetni prah praviloma traja dlje, kot je priporočljiva uporaba sinteznih nosnih dekongestivov in nosnih kortikosteroidov, ki se lahko dobijo brez recepta. 

V tem zapisu boste izvedeli, zakaj je uporaba nekaterih zdravil časovno omejena. Razumeli boste lastnosti dobre naravne rešitve in ali taka rešitev obstaja.

Ženska nosi plinsko masko pred šopkom rož

Alergije so trdovratne? 

Seneni nahod ni prehlad za en teden, ampak traja celo sezono cvetenja rastline, na katero smo preobčutljivi.

Pri nekaterih ljudeh se pojavlja v valovih več mesecev. Pri drugih lahko vztraja neprekinjeno tudi do dva ali tri tedne. Odvisno od vremena in intenzivnosti cvetenja.

Neželeni učinki

Nosni dekongestivi

Dolgotrajna in pogosta uporaba nosnih dekongestivov lahko povzroči tako imenovani medikamentozni rinitis, pri katerem se nosna sluznica trajno zadebeli, nos pa se zato kronično zamaši.

Tvegamo lahko tudi poškodbo povrhnjice nosne sluznice in s tem izgubo njene zaščitne funkcije – čiščenja alergenov in ostalih majhnih delcev iz okolja.

Na sintezne nosne dekongestive se po daljši uporabi lahko navadimo, kar pomeni, da za enak učinek potrebujemo vedno večje odmerke.

Njihova uporaba je zato omejena na 5-7 dni, nosečnicam in doječim materam pa se celo odsvetujejo.

Nosni kortikosteroidi

Ravno obraten učinek nosnim dekongestivom se pokaže pri uporabi nosnih kortikosteroidov. Gre za stanjšanje nosne sluznice, pri čemer postane le-ta preveč suha, nas zato draži in pogosto zakrvavi.

Slabost nosnih ali nazalnih kortikosteroidov je tudi njihov zakasneli učinek, ki nastopi šele v obdobju tedna dni. Za uporabo pri občasnem alergijskem rinitisu torej nazalni kortikosteroidi sploh niso primerni, kot tudi ne pri nosečnicah in doječih materah.

Antihistaminiki

Najpogostejši oz. najbolj prepoznaven stranski učinek antihistaminikov je zaspanost. Lahko pa povzročijo tudi druge neželene učinke:

  • suhe oči, usta in nos,
  • zamegljen vid,
  • zaprtje,
  • hitrejše bitje srca,
  • itd.

Pri novejših antihistaminskih zdravilih, ti. antihistaminikih druge generacije, je verjetnost pojava neželenih učinkov sicer manjša, je pa posledično tudi njihov učinek zmanjševanja alergijskih simptomov nosu in oči manjši, kot pri uporabi lokalnih sredstev.

Zato je zelo smiselna kombinacija antihistaminikov v obliki tablet, kapljic za oči in nosnih pršil.

Seveda se svetuje nosna pršila, ki delujejo na naraven način.

Lastnosti dobre naravne rešitve  

Učinkuje hitro. Hitro ustavlja izcejanje iz nosu, lajša srbenje in kihanje. Kar tudi ob pogosti in dolgotrajni uporabi ne škoduje.

Ne povzroča zaspanosti, odvisnosti in ne tanjša nosne sluznice.

Ne izzove obratnega učinka na sluznico nosu (npr. kronično zamašen nos in odebelitev nosne sluznice). Celostno poskrbi za vaš nos in nosno sluznico hkrati obnovi.

Prepreči, da bi se alergeni sploh prijeli na nosno sluznico.

Je naravna, brez konzervansov in umetnih dodatkov. Priročna. Enostavna za uporabo.

Varna tudi za otroke, nosečnice in doječe matere.

Taka naravna rešitev dejansko obstaja!

Sterimar™ Alergija Stop & Protect v obliki pršila za nos je blaga hipertonična raztopina 100% naravne morske vode z dodatkom kalcijevih in manganovih soli.