Vodnik za omega-3 indeks je kažipot, kako telo preskrbeti z zadostno količino teh življenjsko pomembnih maščobnih kislin.

Z omega-3 bi lahko zmanjšali tveganja za razvoj ali napredovanje bolezni, pomagali suhim očem in vidu, ščitili možgane pred demenco, zmanjšali tveganja za bolezni srca, vplivali na zbranost in počutje ...

vendar le, če ima telo omega-3 konstantno v zadostnih količinah.

Zadostna količina omega-3 ni abstraktna vrednost. Ne meri se v količini zaužitih rib na teden niti v litrih ribjega olja.

Zadostna količina omega-3 v telesu se izmeri z omega-3 indeksom.

Kaj je omega-3 indeks

Omega-3 indeks razkriva delež omega-3 v vašem telesu.

Priporočljivo je, da znaša vsaj 8 %, raziskave pa kažejo, da se indeks pri prebivalcih v Sloveniji suče okrog 4 %. To je že na meji rizičnega.

Če imate omega-3 indeks prenizek, tvegate denimo bolezni srca vsaj tako, kot če bi kadili. 

Niti ne morete pričakovati, da boste z nizkim indeksom preprečevali suhe oči, demenco, vnetja v sklepih.

Dobra plat je, da lahko omega-3 indeks dvignete na zeleno vejo 8 % že v treh mesecih.

omega-3 indeks lestvica

V nadaljevanju boste izvedeli, kako. 

1. Ocenite svoje trenutno stanje:

Pridobite test indeksa omega-3. Izmeril bo raven omega-3 (EPK in DHK maščobnih kislin) v vašem telesu ter vam razkril, koliko ste dejansko oddaljeni od priporočene vrednosti (8 %). 

Test lahko ga naročite na internetu in opravite sami. Cena znaša slabih 50 evrov, od vas terja kapljico krvi, ki jo po pošti pošljete v laboratorij. Vsa potrebna oprema je v paketu, ki ga prejmete.

Samokritično ocenite svoje navade. Spremljajte vnos živil, bogatih z omega-3, kot so mastne ribe (losos, sardele, skuše), lanena semena, chia semena in orehi. Če občasno zaužijete zgolj 1 ribo na teden, vam omega-3 skoraj gotovo primanjkuje.

Bodite pozorni, 

  • koliko živil z omega-6 zaužijete, 
  • koliko alkohola popijete dnevno, 
  • ali kadite. 

2. Spremenite prehrano:

Ciljajte vsaj 2-3 porcije mastnih rib na teden.

Vključite lahko tudi rastlinske vire: lanena semena, chia semena, orehi. 

Omejite vnetna živila, ki vsebujejo veliko omega-6: predelano hrano, čezmerni sladkor in nezdrave maščobe, saj lahko ovirajo absorpcijo in koristi omega-3.

3. Dodajte omega-3 prehransko dopolnilo

Ena riba na teden ni dovolj za optimalen omega-3 indeks.

Če vam ne gredo v slast ali nimate časa za pripravo, lahko primanjkljaj najlažje nadomestite z omega-3 prehranskim dopolnilom.

Vendar ne vsakim. Omege-3 se med seboj razlikujejo. Kaj jih ločuje, boste razumeli v smernicah za izbiro kvalitetnih omega-3.

Zakaj predlagamo OMEGAStrong®️?

OMEGAStrong so omega-3 maščobne kisline v obliki pastil (mehkih bombonov).

Pastile delujejo drugače kot tradicionalne omega-3 kapsule. Na račun oblike lažje pridejo v kri in nudijo 3-krat večji izkoristek omega-3 kot kapsule.

Pastile razpadejo na milijarde drobnih kapljic, s čimer pokrijejo večjo površino v črevesju kot olje, olajšajo delovanje prebavnim encimom in poskrbijo, da telo posrka več omega-3.

Tako bistveno lažje in hitreje povečate delež omega-3 v telesu oziroma svoj omega-3 indeks.

prednosti omegastrong pastil

4. Spremljajte in prilagajajte:

Če je vaš omega-3 indeks pod 8 %, uživajte 3 mesece po 2 pastili OMEGAStrong na dan. Eno po zajtrku in eno po večerji. To je pomembno.

Po treh mesecih, nadaljujte  z rednim jemanjem 1 pastile na dan.  

Bodite dosledni: Ohranjanje zdravega vnosa omega-3 s prehrano in/ali dodatki je ključno za dolgoročne koristi. V raziskavi, ki smo jo opravili, je večina sodelujočih v rizičnem območju (4 %) v treh mesecih uživanja OMEGAStrong občutno povečala omega-3 indeks in splezala na zeleno vejo (+8 %).

Dodatni nasveti:

Kuhajte z zdravimi maščobami. Namesto nasičenih ali transmaščob se odločite za kuhanje z oljčnim oljem, avokadovim oljem ali oljem oljne repice.

Omejite pitje alkohola.

Prenehajte kaditi. Kajenje je v naši raziskavi vidno vplivalo na omega-3 indeks.

Bodite potrpežljivi. Optimizacija ravni omega-3 zahteva čas in vztrajnost. Praznujte majhen napredek in se osredotočite na dolgoročne koristi za zdravje.