Urška Zaloker, mag. farm.

Izgorelost preti polovici Slovencev

Izgorelost ne prizanaša nikomur. Grozi več kot polovici populacije, predvsem pa študentom in dijakom, menedžerjem, zaposlenim mamam, bolniškemu osebju, računalničarjem, naravoslovnim in tehničnim strokovnjakom, arhitektom, zaposlenim v storitvenih poklicih in mnogim drugim.

Kateri so vzroki izgorevanja?

Vzroki izgorelosti so psihični. Stanje pa lahko zelo poslabšamo s kaotičnim delovnim okoljem. Takim, ki nam ne daje priznanja. Zelo negativno deluje tudi, če nimamo vpliva na svoje delo. Še slabše je, če je delo rutinsko, a vedno bolj zahtevno. Slabi odnosi v podjetju ali doma in stalna eksistenčna skrb še povečajo grožnjo izgorelosti.

Vendar pa se tudi na najbolj stresna okolja nekateri odzovejo z izgorevanjem, drugi pa ne. Vzrok za to tiči v osebnostnih lastnostih. Posebej ogrožajoča lastnost je perfekcionizem, ko nič ni dovolj dobro. Sledi pesimističen pogled nase in na svet in potreba, da vse izpeljem sam, ker ne zmorem delegirati nalog.

Vse to se še stopnjuje, ker pogosto zanemarjamo tudi potrebe svojega telesa. Ne skrbimo za dovolj gibanja, premalo spimo in pogosto jémo spotoma, hitro pripravljeno hrano. Tako telo doživlja še večji stres. V stresnem stanju telo pomnoženo proizvaja škodljive snovi. S hitro prehrano telesa ne oskrbimo s snovmi, ki bi te nevtralizirale.

Pogosto podcenjujemo tveganje za izgorelost. Tudi brezposelnost, skrb za gospodinjstvo, otroke, ostarelo, bolno ali prizadeto osebo so lahko zelo obremenjujoči faktorji, ki vodijo v izgorelost.

Kako vemo, da nam grozi izgorelost?

Znaki izgorelosti na delu

 1. Delo ne veseli več
  Pogosto prvo znamenje izgorelost je izguba veselja do dela. Prizadeti ne čutijo nobenega izziva, zgolj breme, niti jim rezultati opravljenega ne prinašajo zadovoljstva
 2. Ne trudim se več
  Pomanjkanje veselja se pogosto kaže v apatičnem donosu do nalog. V "vseeno mi je" odnosu. Prizadeti se odločijo opravljati naloge po liniji najmanjšega odpora, brez pretirane zavzetosti. Pogosto so med izgorelimi taki, ki se jih je držal sloves ambicioznih, zato je razlika v odnosu očitna.
 3. Rezultati dela trpijo
  Nobeno presenečenje ni, da pomanjkanje veselja in sprememba v odnosu do dela vplivata na rezultate. Izgorelim je enostavno vseeno. Opravljenega dela ne preverjajo, zamujajo roke in razmišljajo o vikendih.
 4. Totalna izčrpanost
  Utrujenost in izčrpanost sta pogosti znamenji izgorelosti. Ne zgolj občutek fizične utrujenosti in pomanjkanje volje za telesno vadbo, temveč tudi psihična utrujenost, odsotnost volje za kakršnokoli aktivnost.
 5. Bolezenski znaki
  Prisotnost bolezenskih znakov se pri posameznikih razlikuje. Nekatere niti ne prizadanejo. Se pa lahko pojavijo:
  1. Nespečnost
  2. Bolečina v prsih
  3. Glavobol
  4. Poslabšanje bolezni
  5. Omotičnost
  6. Težave s prebavo
  7. Plitko dihanje

Stopnjevanje izgorelosti

Začetno stopnjo izgorevanja označuje izčrpanost. Kaže se v kronični utrujenosti, ki jo premagujemo s še več dela. Pojavljajo se tudi motnje spanja, prebave in delovanja srca, bolečine, panični napadi. Občutimo tesnobo, razočaranje in nemoč. Pogosto reagiramo razdražljivo. Težje se prilagodimo spremembam. Začnemo se odmikati od ljudi. Svojo utrujenost zanikamo.

Za drugo stopnjo je značilen občutek ujetosti. Utrujenost se stopnjuje v preizčrpanost. Simptomi postajajo še izrazitejši. Pridružijo se jim še novi: odpor do dela, občutki krivde, jeza in želja po umiku. Vse opaznejše so težave s spominom in koncentracijo. Poprejšnjo empatijo začne zamenjevati cinizem, čustveni izbruhi, odtujevanje, lahko tudi grobost.

Na tretji stopnji se vsi simptomi še okrepijo. Pojavljajo se močne tesnobe in strahovi, nespečnost, bes, sram, omedlevanje, hudi glavoboli, izbruhi joka. Prekinemo stike z ljudmi. Težave s spominom se še povečajo. Nihamo med obsesivnim delom in izčrpanim mirovanjem. Sledi adrenalni zlom. To je popoln fizični in psihični zlom, ki pogosto zahteva hospitalizacijo. Stanje adrenalnega zloma traja od nekaj tednov do nekaj mesecev. Okrevanje pa povprečno 2 - 4 leta. Nekateri nikoli dokončno ne okrevajo.

Kako se izognemo izgorelosti?

Velikokrat se ne moremo izogniti delovnim preobremenitvam in stresu. Lahko pa smo pozorni na opozorilne znake izgorevanja. Če jih poznamo, lahko hitreje ukrepamo.

Kaj lahko storimo sami? Privoščimo si dovolj spanja. Še pomembnejše od spanja je ukvarjanje s stvarmi, ki so nam prijetne. Tudi če smo utrujeni, pokličimo prijatelja ali prijateljico. Poklepetajmo. Dogovorimo se za kavo, večerjo ali sprehod. Določimo si odmore med delom. Lahko so zelo kratki, vendar naj bodo popolni. Takrat pojdimo stran od računalnika ali drugega dela. 5 minut v dnevu ne pomeni nič, nam pa veliko pomaga.

Lahko pa naredimo še nekaj zelo pomembnega. Poskrbimo, da se ne zlomi telo.

Zaradi stresa v telesu nastaja množica zelo škodljivih snovi, ki kasneje povzročijo zlom. To so prosti radikali. S pomočjo antioksidantov jih telo lahko nevtralizira.

Če antioksidantov nima dovolj, prostih radikalov ne more obvladati. Zato moramo telo oskrbeti s snovmi, ki jih telo v boju s stresom in prostimi radikali nujno potrebuje. To so prav antioksidanti.

Eden najbogatejših virov, kar jih lahko najdemo na svetu, je v Enduranzi®.

Objavljeno v kategoriji: Izčrpanost in šport