Izguba glasu zaradi prehlada je najpogosteje posledica akutnega laringitisa.

Laringitis se pojavi, ko se vnamejo glasilke oziroma glasovna skrinjica. Najpogosteje se vnamejo zaradi okužbe dihal, lahko pa tudi zaradi prekomerne uporabe ali draženja.

izguba glasu zaradi prehlada

Kako poteka izguba glasu zaradi prehlada?

Okužbe dihal, kot je prehlad, najprej prizadenejo žrelo. Povzročijo vnetje in oteklino sluznice, ki žrelo obdaja. Oteklina in rdečina lahko ovirata nemoteno gibanje glasilk, kar privede do hripavosti ali celo popolne izgube glasu.Če okužba napreduje, se lahko vnameta tudi glasilki sami.

Glasilki sta tanki opni v grlu, ki se pri govorjenju in petju premikata in ustvarjata zvok. Kadar sta vneti in otečeni, se premikata težje. Temu primerno pade sposobnost za ustvarjanje zvoka.

otečene glasike, ki privedejo do izgube glasuGlasilki lahko ob prehladu dražijo in obremenjujejo tudi

V redkih primerih lahko po zelo hudi vnetji na glasilkah ostanejo brazgotine. Te trajno zmanjšajo njihovo gibljivost in s tem sposobnost tvorjenja glasu.

V večini primerov je izguba glasu med prehladi le začasen simptom, ki mine v roku enega do dveh tednov.

Če pa hripavost v tem času ne mine ne mine in se glas ne povrne, je priporočljiv obisk zdravnika, ki bo poiskal vzroke in ustrezno zdravljenje.

Kako si pomagate?

Glasilke se s časom spreminjajo. Pri dojenčkih tako merijo 2,5 milimetra, medtem ko glasilke pri odrasli ženski obsegajo od 12 do 17 milimetrov, pri odraslem moškem pa med 17 in 23 milimetrov.

položaj glasilk v različnih jakostih govorjenja

Če ste izgubili glas zaradi prehlada, velja upoštevati naslednja priporočila:

 1. Štedite glas; kadar izgubite glas, je najpomembnejše popolno mirovanje glasilk. Manj boste "ropotali", hitreje si bodo glasilke opomogle.
 2. Vlažite zrak; suho okolje dodatno draži žrelo in glasilke. Pomaga že para iz vročih pijač ali zavrele vode.
 3. Tople tekočine; čaji z medom, topla voda z limono ali mlačni sadni sokovi, bodo vlažili vneto žrelo. Izogibajte se mleku in gazirani pijači, ki lahko povzročata več sluzi.
 4. Grgranje; raztopina slane vode ali zelišč lahko razkuži in pomiri vneto žrelo ter sprosti nakopičene sluzne izločke.  
 5. Počitek in hidracija; vaše telo porabi veliko energije za boj proti okužbi, zato potrebuje dovolj počitka in hidracije. Čim več počivajte in pijte zadosti tekočin.
 6. Inhalacija pare; vdihavanje tople pare z eteričnimi olji lahko sprosti zamašen nos in pomiri žrelo. Učinkovite so na primer inhalacije z evkaliptusom ali kamilicami.
 7. Izogibajte se kavi; kava spodbuja izločanje tekočine, draži sluznico grla in žrela, lahko pospeši nastajanjem želodčne kisline in poslabša simptome refluksa.
 8. Zaščitite nosno sluznico in žrelno votlino s pršilom za nos in koristno bakterijsko kulturo Streptococcus Salivarius K12.
 9. Dvignite odpornost z izdelki BetaCold.

Otrok brez glasu?

V glavnem velja, da je lahko izguba glasu pri otrocih resnejši simptom, zato jih je priporočljivo peljati k zdravniku.

Izguba glasu pri otrocih pogosteje kaže na bakterijsko ali virusno okužbo, ki je napadla grlo ali glasilke.

Bodite pozorni na:

 • oteženo dihanje,
 • izčrpanost,
 • težave s požiranjem,

Otrokom je tudi težko razložiti, naj ne kričijo in obremenjujejo glasilk. Poskusite jih čim bolj pomirjati in jim ne dajati razlogov za kričanje.

Viri