Pomanjkanje vitamina K2 je pomemben vzrok bolezni srca in ožilja.

Vaše telo je zelo kompleksen organizem. 

Odvisen je od interakcij in medsebojnih povezav med organi, encimi, vitamini in hormoni. Kadarkoli vzamete prehranski dodatek, zlasti v visokih odmerkih, vplivate na ravnotežje drugih. 

Na primer, če jemljete dodatek cinka, morate biti pozorni na možno neravnovesje bakra v telesu. 

Če se ravnovesje podre, lahko pride do zastrupitve s cinkom ali bakrom.

Enako velja za vitamina K in D. Ko razmerje med tema dvema ni uravnoteženo, se lahko poveča tveganje za bolezni srca in ožilja, kap in srčni infarkt.

Zamašena žila

Obstajata dve obliki vitamina K

Vitamin K je bil odkrit leta 1929 med eksperimentom. Takrat so ga povezovali zgolj s strjevanjem krvi. Danes je znano, da obstajata dve glavni obliki vitamina K.

  • Filokinon ali vitamin K1, ki se nahaja v listih zelenih rastlin.
  • Menakinon ali vitamin K2, ki ga najdemo v živalskem mesu in fermentiranih živilih.

Vaše telo je sposobno proizvesti vitamin K2 samostojno. V črevesju.

Vitamin K2 lahko razdelimo še na podtipe. 

Za človeka najpomembnejša sta

  • MK-4 (kratka veriga)
  • in MK-7 (dolga veriga, ki jo proizvajajo bakterije).

Oba vitamina K1 in K2 imata pomembne funkcije v telesu.

  • K1 je pomemben dejavnik strjevanja krvi.
  • K2 aktivira beljakovine, ki usmerjajo nalaganje kalcija na točno določena mesta v telesu.

Povezava s kalcijem je tudi razlog, zakaj je Vitamin K2 tako pomemben.

Kako in kje se kalcij odlaga/nalaga in uporablja v vašem telesu, vpliva namreč na

  • srčno-žilni sistem,
  • zdravje zob,
  • zdravje kosti
  • in zdravje ledvic.

Vsi so odvisni od pravilnega ravnotežja kalcija.

Vaše telo ima omejeno skladiščno kapaciteto za vitamin K2, zna pa ga 'reciklirati', tako da ga je mogoče uporabiti večkrat. Funkcije vitamina so edinstvene in potrebne v vseh življenjskih obdobjih.

Vitamin K2 v akciji [študije]

Pomemben dejavnik tveganja pri razvoju srčno-žilnih bolezni je nalaganje kalcija v vašem arterijskem sistemu (v žilah, ki grejo iz srca in oskrbujejo vaše organe).

Tvorba oblog (plakov) na stenah arterij lahko privede do tega, da se manjši delci le-teh odlepijo, kar povzroči nastajanje krvnih strdkov. To je eden najpogostejših vzrokov za srčni infarkt ali kap.

Kalcifikacija teh vrst oblog (plakov) se pojavi kot napredovanje aterosklerotičnih bolezni, kar lahko napoveduje tveganje za nadaljnje srčno-žilne dogodek oziroma zaplete. 

Več kot 30 študij je pri osebah, ki so uživale večje količine vitamina K2, razkrilo naslednje.

400 %


večje tveganje za infarkt ali smrt prinaša kalcifikacija arterij.

52 %


manj možnosti kalcifikacije arterij uživalcev vitamina K2.

57 %


manjšo verjetnosti za smrt v 7 do 10 let zaradi srčno-žilnih bolezni.

Vitamin K2 uravnava arterijsko poapnenje z uravnavanjem beljakovin.

Premajhna vsebnost vitamina K2 v vaši prehrani lahko vodi do premajhne aktivnosti ali celo neaktivnosti beljakovine, ki inhibira mineralizacijo ožilja (odlaganje kalcija na žilah) in je pomembna pri strukturni organizaciji kosti. 

To posledično vodi do nižje zaščite srčno-žilnega sistema pred kalcifikacijo arterij.

Vprašajte strokovnjaka

Vitamina K2 in D morata biti v ravnotežju

Vitamin D vpliva oziroma ima pomembno vlogo pri: očesnem zdravju, imunskem sistemu, zmanjšanju depresivnega razpoloženja, zmanjšanju težav z multiplo sklerozo, preprečevanju mišične degeneracije, črevesnih bolezni, demence, …

Pomanjkanje vitamina D lahko prispeva tudi k številnim drugim bolezenskim stanjem, ki vsi povečajo tveganje za zaplete bolezni srca in ožilja. Ta bolezenska stanja vključujejo visok krvni tlak, diabetes tipa 2, aterosklerozo in povečano vnetje v telesu.

Vendar, kot večina drugih vitaminov in hranil, nobeno hranilo ne deluje neodvisno od drugih. Na primer, večino pasteriziranega mleka je obogateno z vitaminom D. 

Proizvajalci priznavajo, da so učinkovito izkoreninili naravni vitamin D v mleku, ki je potreben za absorpcijo kalcija, zato ga dodajo.

Medtem ko vitamin D pomaga absorbirati kalcij, vitamin K2 usmerja nalaganje kalcija na prava mesta v vašem telesu. 

Rečeno drugače, vitamin K2 je tisti, ki 'pove' telesu, da se bo kalcij naložil na zobeh ter kosteh in ne v vaših organih, arterijah, mišicah ali mehkem tkivu.

Prisrčna analogija.

Vitamin D v roki

Vitamin D je kot vratar, ki skrbi za promet in dovoljuje vstop kalcija v telo.

Vitamin K skrbi, da ne prihaja do zastoja in odlaganja v arterijah.

Vitamin K v roki

Vam primanjkuje vitamina K2?

Lahko si postavite nekaj ključnih vprašanj, da boste dobili okvirno predstavo. Ocene sicer kažejo, da ima približno 85% ljudi v zahodnem delu sveta pomanjkanje vitamina K2.

Ali imate zdravstvene težave, povezane s pomanjkanjem vitamina K2?

Nekatere od teh težav so: srčno-žilne bolezni, osteoporoza, veliko zalivkov na zobeh, sladkorna bolezen, avtoimunske bolezni, težav s pomnjenjem, pogostejša uporaba antibiotikov.

Ali uživate meso, mlečne izdelke ali sire iz pašne reje?

Tovrstno govedo in mlečni izdelki narejeni iz njihovega mleka so mnogo bogatejši z vitaminom K2.

Ali jeste fermentirano hrano?

Bakterije v procesu fermentacije proizvajajo vitamin K2 v hrani. Natto (fermentirana soja) je eden izmed najboljših virov vitamina K2. 

Žal je okus kar precejšen izziv za nas zahodnjake.

Druga fermentirana hrane, kot je kimchi, vsebuje tudi veliko vitamin K2. Vitamin K2 v fermentirani hrani dobimo le, če za fermentacijo uporabimo posebno kulturo z bakterijami, ki proizvajajo K2, kar pa večina naše zahodne hrane žal ne uporablja.

Redno uživate Brie, Gouda sir ali jetrno pašteto?

Fermentacija v siru proizvaja vitamin K2. Fermentirani mlečni izdelki bodo zagotovili približno eno tretjino količine na enoto natto. V idealnem primeru se priporoča fermentirane sire iz surovega mleka. 

Pomembno je opozoriti, da surovo mleko samo po sebi ne vsebuje K2. Vitamin se proizvaja v procesu fermentacije.

Če ta živila niso redno na vašem jedilniku, potem imate zelo verjetno pomanjkanje vitamina K2 in vam lahko koristi dodatek le-tega. Zelo pomembno je, da izberete dodatke z MK-7 obliko vitamina K2 in takega, ki je pridobljen iz naravnih virov, saj je njegova absorpcija v telo veliko boljša.

Absorpcijo v telo povečate še dodatno, če jemljete vitamin K2 skupaj s hrano, ki vsebuje maščobe, saj je vitamin K2 v maščobah topen vitamin.

Naravno obliko vitamina K2 (MK-7) v ustreznem odmerku skupaj z vitaminom D smo vključili v naš proizvod Kardio3Aktiv. Kot ste prebrali je ta kombinacija izjemnega pomena pri izboljšanju stanja srčno-žilnih težav.

V Kardio3Aktiv smo dodali še omega-3, konecimQ10, Abigenol iz lubja slovenske bele jelke ter vitamine B6, B12 in folno kislino. S tem smo pripravili izjemno učinkovito kombinaciji hranil za zdravje vašega srca in ožilja. 

Prepričajte se tudi vi!

Vir: Mercola-take control of your health