Kaj pomenijo vaše številke?

Mejne vrednosti holesterola se nanašajo na standardizirane ravni holesterola v krvi, ki se uporabljajo za oceno tveganja za srčno-žilne bolezni. Te vrednosti običajno vključujejo:

✅ skupni holesterol,

✅ LDL (low-density lipoprotein), znan tudi kot slab holesterol,

✅ HDL (high-density lipoprotein), znan kot dober holesterol in

✅ trigliceride.

Za zdrave osebe, brez znane srčno-žilne bolezni, velja za priporočene oz. normalne vrednosti holesterola preprosto pravilo 5-3-2-1.

mejne vrednosti holesterola rezultati

To pomeni, da je

  • skupni holesterol pod 5 mmol/l,
  • holesterol LDL pod 3 mmol/l,
  • trigliceridi pod 2 mmol/l,
  • holesterol HDL nad 1 mmol/l.

Pri osebah z večjimi dejavniki tveganja, kot so že znane srčno-žilno bolezni ali dogodki, na primer srčni infarkt ali možganska kap in pri osebah s sladkorno boleznijo tipa 2 ali osebah z vgrajenim stentom pa morajo biti vrednosti še precej nižje.

Prav tako morajo te osebe vrednosti lipidnega profila spremljati pogosteje, najmanj enkrat na leto.

Kakšne so priporočene vrednosti holesterola?

Priporočene ali »normalne« vrednosti holesterola se razlikujejo glede na vsakega posameznika in njegovo zdravstveno stanje.

Osebe z majhno srčno-žilno ogroženostjo

Nivoji holesterola in trigliceridov
MeritevŽelen nivo
Skupni holesterolManj kot 5 mmol/l
Holesterol LDLManj kot 3 mmol/l
TrigliceridiManj kot 2 mmol/l
Holesterol HDL (moški)Več kot 1 mmol/l
Holesterol HDL (ženske)Več kot 1,2 mmol/l

Osebe z veliko srčno-žilno ogroženostjo

Kdo so?

  • Skupni holesterol več kot 8mmol/l, holesterol LDL več kot 4,9 mmol/l ali krvni tlak 180/110 mm Hg ali več.
  • Družinska hiperholesterolemija (dedna nagnjenost k povišanemu holesterolu).
  • Sladkorna bolezen brez okvare tarčnih organov ali sladkorna bolezen, trajajoča več kot 10 let ali en dodaten dejavnik tveganja ali zmerna kronična bolezen ledvic.
MeritevŽelen nivo
Holesterol LDLManj kot 1,8 mmol/l in 50 % znižanje glede na izhodiščno vrednost

Osebe z zelo veliko srčno-žilno ogroženostjo

Kdo so?

  • Potrjena bolezen srca in žilja (akutni srčni infarkt, koronarna revaskularizacija, možganska kap, periferna arterijska bolezen).
  • Sladkorna bolezen z okvaro tarčnih organov ali vsaj trije dejavniki tveganja (kajenje/izrazita hiperholesterolemija/izrazita hipertenzija oz. povišan krvni tlak/zgodnji začetek dolgotrajne, več kot 20 let trajajoče sladkorne bolezni tipa 1).
  • Huda kronična ledvična bolezen.
MeritevŽelen nivo
Holesterol LDLManj kot 1,4 mmol/l in 50 % znižanje glede na izhodiščno vrednost
vzroki za povišan holesterol

Dobri holesterol HDL vs. slabi holesterol LDL

Za ohranjanje zdravja mora biti raven dobrega HDL holesterola čim višja, raven slabega LDL holesterola pa čim nižja.

Dobri holesterol HDL

Lipoproteini z veliko gostoto (high density lipoproteins) odstranjujejo holesterol z žilnih sten in ga odnašajo nazaj v jetra, kjer se presnovi in pretvori v druge snovi. Zato je HDL dobil ime dobri holesetrol.

Slabi holesterol LDL

Lipoproteine z majhno gostoto (low density lipoproteins) pa si najlažje predstavljamo kot presnovni odpadek, ki (če ga je preveč) povzroča obloge na stenah krvnih žil. To lahko vodi do resnih stanj, kot je ateroskleroza, posledično pa večjega tveganja za srčni infarkt in možgansko kap.

Trije koraki za holesterol pod nadzorom

Pri obravnavi in uravnavanju vrednosti holesterola si zapomnite tri korake:

1. korak: Preverite raven holesterola

Ključno je, da sploh poznate številke svojega lipidograma in se na podlagi teh ustrezno odločite o nadaljnjih korakih in morebitnem posvetu z zdravnikom.

2. korak: Spremenite svojo prehrano in življenjski slog

Če so vaše vrednosti holesterola na meji ali povišane, ukrepajte in znižajte raven holesterola s prehrano, ki vsebuje manj maščob in več vlaknin ter z rednim in zmernim gibanjem. Pri povišanem holesterolu se nujno posvetujte z zdravnikom, ki vam lahko predpiše ustrezna zdravila.

Pri uravnavanju holesterola si lahko pomagate tudi z naravnimi izvlečki staranega česna in bergamotke, ki klinično dokazano vzdržujeta normalne ravni holesterola in maščob ter spodbujata njihovo razgradnjo in presnovo:

✅ ABG10+® – izvleček iz staranega črnega česna (Allium sativum L.)

ABG10+® vsebuje visoke koncentracije bioaktivne učinkovine SAC (S-alil cistein), ki ima antioksidativne in protivnetne lastnosti. Črni staran česen ima tudi boljše organoleptične lastnosti, torej manj izražen vonj in okus, posledično pa ne povzroča zadaha in spahovanja.

Bergavit® 40 - izvleček iz citrusa bergamotke (Citrus aurantium L. var. bergamia)

Bergavit® 40 vsebuje najpomembnejše flavonoide iz soka bergamotke, ki že stoletja velja za živilo, ki pomaga ohranjati zdrav srčno-žilni sistem, tudi z uravnavanjem skupnega holesterola in holesterola LDL.

3. korak: Nadzorujte holesterol

Povišan holesterol močno poveča tveganje za srčno-žilne bolezni, vendar ga je mogoče nadzorovati. Poskrbite za redne preglede krvi in nadzorujte svoj holesterol s pomočjo zdravnika.

Poznajte svoj holesterol in poskrbite, da ne odstopa

Da lahko ukrepate, morate najprej poznati vrednosti svojega holesterola. Te lahko dobite s preprosto krvno preiskavo, na katero vas napoti zdravnik. Če je vaš holesterol na meji, lahko veliko naredite s spremembo življenjskega sloga in s podporo naravnih rešitev. V primeru povišanega holesterola pa ustreznim zdravljenjem po nasvetu zdravnika.

Pogosta vprašanja

Katera živili znižujejo holesterol?

To so živila, ki vsebujejo sterole in stenole (v majhnih količinah jih najdemo v številnih zrnih, zelenjavi, sadju, stročnicah, oreščkih in semenih), vlaknine (fižol, stročnice), oreščki, soja, zdrava olja (oljčno olje in olje iz oljne repice, ki vsebujeta mono nenasičene maščobe), ovseni kosmiči, ki vsebujejo beta glukan.

Med stari tradicionalni živili za uravnavanje holesterola in maščob v krvi sodita tudi česen (če je ta staran, nima neprijetnega vonja) in bergamotka, katerih izvlečke najdemo v kapsulah LIPIDlight.

Katerim živilom se je dobo izogibati, če želim ohraniti holesterol v »normalnih vrednostih«?

Največja težava so nasičene in trans maščobe, zato se je dobro izogibati ali zmanjšati vnos živil, kot so rdeče meso in mesni izdelki, polnomastni sir, polnomastno mleko, maslo, kokosovo olje in pekovski izdelki.

Ali je hitrejše bitje srca lahko znak povišanega holesterola?

Pospešeno bitje srca ob fizični aktivnosti ali čustvenem odzivu ni nič nenavadnega. Hitro bitje brez posebnega vzroka, ki se pojavi iznenada pa je lahko eden od tihih simptomov povišanega holesterola.

Ali je za povišan holesterol lahko vzrok tudi neustrezno delovanje ščitnice?

Ščitnični hormoni skrbijo za tvorjenje holesterola in odstranjevanje tistega, ki ga telo ne potrebuje. Ko so ravni ščitničnih hormonov nizke (hipotiroidizem), ta proces ni tako učinkovit kot sicer. To lahko povzroči kopičenje slabega holesterola LDL.

Zdravnik mi je predpisal tablete zaradi previsokega holesterola. Ali lahko ob zdravilih uživam tudi LIPIDlight?

Naravno prehransko dopolnilo LIPIDlight se lahko uživa z drugimi zdravili, ki vam jih je predpisal zdravnik, razen če jemljete zdravilo z učinkovino varfarin (Marevan, Sintron).