Torej ste staknili spomladanski prehlad. Vso zimo ste zdržali brez prask, potem pa kot strela z jasnega smrkanje, pokašljevanje, izcedki iz nosu, izguba glasu

Morda vas bo presenetilo, ampak omenjene nadloge niso spomladi nič nenavadnega. Kar se nalezljivosti tiče, so nekateri virusi spomladi in jeseni celo na višku.

Niste torej edini, ki ste osebni vrhunec prehladne sezone doživeli po koncu zime. Na koncu tega zapisa boste razumeli, zakaj.  

Zakaj niste varni pred spomladanskim prehladom?

Okrog vas kroži 200 različnih virusov prehlada. Segrevanje ozračja jim godi. Hkrati jim gredo na roko tudi nekatere okoliščine, ki jim omogočijo zaobiti imunski sistem in obrambo.

spomladanski prehlad

Kako alergije olajšajo spomladanski prehlad?

Spomladi se povečajo koncentracije cvetnega prahu, ki povzročijo alergijske reakcije. Včasih je težko ločiti prehlad ali alergijo na cvetni prah, ampak alergije oslabijo sluznico nosu in grla. Oslabljena sluznica težko prepreči virusom vdor.

Če ste dovzetni na alergije na cvetni prah, se vaš imunski sistem kar naenkrat bojuje na dveh frontah. Ker se osredotoča na alergene, se mu virusi lažje izmuznejo. Kako spremembe v ozračju olajšajo spomladanski prehlad?

Cvetni prah ni edini, ki draži dihalne poti in oslabi sluznici. Načnejo ju lahko tudi spremembe v ozračju, dvigovanje zračnega tlaka, prepih in veter. Rezultat je isti, oslabljena sluznica težko prepreči virusom vdor.

Kako temperaturna nihanja olajšajo spomladanski prehlad?

Pomlad je obdobje hitrih temperaturnih sprememb. En dan je toplo in sončno, naslednji hladno in deževno. Čeprav se zaradi mrazu ne prehladite, pa lahko oslabi vaš imunski sistem in olajša okužbo.

Zaključek

Spomladanski prehlad je načeloma blažji in krajši kot tisti, ki se pojavijo pozimi. Ni pa nujno. Pri posameznikih se lahko vleče tudi do 2 tedna. Prehlad se lahko tudi ponavlja.

Pri prehladih so tipično najbolj naporni dnevi od 4 - 7. Simptomi dosežejo vrhunec, nos je najbolj zabasan, pojavita se glavobol in utrujenost.

Nasvet

Vzdržujte iste higienske standarde kot pozimi.

Redno vlažite in izpirajte nos s fiziološko raztopino, kot je Sterimar.

Počivajte, če se vas nekaj loteva.

Podpirajte imunski sistem s koncentracijami koristnih vitaminov, mineralov in beta glukanov. Še posebej priporočamo BetaCold Plus za odrasle, za otroke pa BetaCold Junior

Viri